Migranti se ugušili? Pronađene masovne grobnice, u sve umešana i policija (UZNEMIRUJUĆE)

01.11.2022

12:36

0

Središte ilegalne rute je izbeglički kamp Džaleka

Migranti se ugušili? Pronađene masovne grobnice, u sve umešana i policija (UZNEMIRUJUĆE)
Pronađeni etiopski migranti - Copyright AP Photo/Kenneth Jali

Zvaničnici smatraju da su se migranti iz Etiopije, čiji su ostaci pronađeni u dve masovne grobnice prošlog meseca u severnom Malaviju, najverovatnije ugušili tokom tajnog transporta u Južnu Afriku.

Početna ispitivanja sugerišu da je smrt najverovatnije nastupila krajem septembra, a Kaleb Tol, nacionalni koordinator u malavijskom centru protiv trgovine ljudima je rekao da su šumu u kojoj su otkrivena tela koristili krijumčari, jer je nepristupačna i da se veruje da je policija delom umešana u ovaj ilegalni transport, prenosi Gardijan.

AP Photo/Kenneth Jali
 

Središte ilegalne rute je izbeglički kamp Džaleka, za koji se smatra da je tranzitno mesto za migrante koje krijumčare u Južnu Afriku, a Kancelarija UN za drogu i kriminal je otkrila da se takođe koristi za eksploataciju korisnika kampa za prinudni rad i prostituciju.

AP Photo/Kenneth Jali
 

- Sve ilegalne migracione rute su opasne, a ona od istočne do Južne Afrike nije izuzetak - izjavila je dr Ajla Bonfiljo, sprecijalista iz Centra za mešovitu migraciju u Ženevi, i dodaje da strahuju da je pravi broj poginulih na južnoj ruti mnogo veći nego što se trenutno misli.

AP Photo/Kenneth Jali
 

Izveštaj Međunarodne organizacije za migraciju ukazuje da je od 2016. nestalo 51.000 etiopskih migranata, kao i da je zabeleženo više od 4.000 smrtnih slučajeva i 1.707 nestanaka duž rute ka Južnoj Africi između 2012. i 2019.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike