Jeziv rat koji bukti, a svet malo zna o njemu samo zato jer je "daleko": Vojska Etiopije zauzela tri grada u severnom regionu Tigraj

18.10.2022

22:55

0

Tigrajski sukob je ukorenjen u dugotrajnom rivalstvu između regionalnih blokova moći oko kontrole nad Etiopijom u celini i u dubokim neslaganjima oko toga kako treba balansirati moć između federalnih i regionalnih vlasti

Jeziv rat koji bukti, a svet malo zna o njemu samo zato jer je "daleko": Vojska Etiopije zauzela tri grada u severnom regionu Tigraj
Vojnik iz Etiopije - Copyright Profimedia

Nacionalna vojska Etiopije zauzela je tri grada u severnom regionu Tigraj, gde se dve godine povremeno bori sa regionalnim snagama, saopštila je vlada u utorak.

Sukob koji je suprotstavio etiopsku vojsku i njihove saveznike, među kojima su i eritrejske trupe, protiv Tigrajevih snaga ubio je hiljade, raseljavao milione i ostavio stotine hiljada na ivici gladi.

"ENDF (Etiopske nacionalne odbrambene snage) preuzele su kontrolu nad gradovima Šire, Alamata i Korem bez borbi u urbanim sredinama", navodi se u saopštenju vladine službe za informisanje Etiopije.

Ranije su vlasti Tigraja priznale da su izgubile kontrolu nad Širom, jednim od najvećih gradova u regionu koji je domaćin desetinama hiljada ljudi koji su raseljeni iz drugih oblasti zbog sukoba.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je zabrinuta što su neki vazdušni udari vladinih snaga u Tigraju bili neselektivni.

Profimedia
 

Vlada je u svom saopštenju navela da nacionalna vojska "maksimalno vodi računa" da zaštiti civile od povreda.

Vlada će koordinisati pripreme sa humanitarnim grupama za pružanje pomoći i obnavljanje usluga u oblastima koje su sada pod njenom kontrolom, dodaje se u saopštenju.

Tigrajski sukob je ukorenjen u dugotrajnom rivalstvu između regionalnih blokova moći oko kontrole nad Etiopijom u celini i u dubokim neslaganjima oko toga kako treba balansirati moć između federalnih i regionalnih vlasti.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i nekoliko visokih zvaničnika američke vlade pozvali su proteklih dana na hitan prekid vatre, na pokretanje pregovora pod pokroviteljstvom Afričke unije i na povlačenje eritrejskih trupa iz Etiopije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike