Neredi u Iranu: Sukobili se studenti i policija (VIDEO)

30.10.2022

12:43

0

Protesti se nastavljaju

Neredi u Iranu: Sukobili se studenti i policija (VIDEO)
Ilustracija - Copyright AP Photo/Middle East Images

Uprkos upozorenjima Revolucionarne garde i paravojnih snaga Basidž o zabrani protesta, iranski studenti su se i danas okupili na univerzitetima širom zemlje, što je izazvalo sukobe s policijom.

U protestima širom Irana, koji su počeli zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, poginulo je najmanje 250 demonstranata, a na stotine njih je uhapšeno.

Komandant iranske Revolucionarne garde Hosein Salami upozorio je ranije demonstrante da je subota poslednji dan za njihov izlazak na ulice.

Međutim, video snimci na društvenim mrežama, za koje Rojters navodi da ne može da proveri njihovu verodostojnost, pokazuju sukobe između studenata i policije za nerede i snaga Basidža na univerzitetima širom Irana.

Bezbednosne snage su pokušale da blokiraju studente u univerzitetskim zgradama, ispaljivajući suzavac i u nekim slučajevima tukući demonstrante palicama, koji su skandirali "osramoćeni Basidž gubi se" i "Smrt Hamneiju".

Mahsa Amini (22) preminula je u istražnom zatvoru iranske policije za moral, gde je bila zatvorena zbog "neprikladnog odevanja", nakon čega su izbili masovni protesti širom zemlje, a iranska policija je reagovala upotrebom sile.

Prvobitno su protesti počeli kao gnev zbog smrti Aminijeve, ali su prerasli u narodnu pobunu ljudi iz svih slojeva društva.

Studenti i žene imaju istaknutu ulogu u protestima, paleći svoje marame dok masa poziva na smrt vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i rušenje Islamske republike.

Vlast u Teheranu optužuje SAD i druge zapadne zemlje za umešanost u proteste.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike