Suša ubija najređu vrstu zebri na svetu, ali ni to nije jedini problem

27.09.2022

18:47

0

Situacija u Keniji je veoma ozbiljna

Suša ubija najređu vrstu zebri na svetu, ali ni to nije jedini problem
zebre - Copyright Profimedia/Paul Collins/Marwell Zoo/Cover Images/INSTARimages.com

Najgora suša koja je pogodila Keniju u poslednje četiri decenije, izazvala je smrt skoro dva odsto populacije Grevijeve zebre - najređe vrste zebre na svetu, i ugrozila i druge divlje životinje.

Glad izazvana sušom tera divlje životinje da se priblize naseljenim mestima i gradovima i dovela je do povećanog broja smrtonosnih sukoba sa ljudima.

Društva za zaštitu životinja navode da se bez hitne intervencije divlje životinje mogu suočiti sa egzistencijalnom krizom u mnogim delovima ove istočnoafričke države, ukoliko potraje sušna sezona.

- To je ozbiljna pretnja za njih - rekao je Endru Letura, zadužen za praćenje Grevijevih zebri, i istakao da je 40 jedinki uginulo zbog suše.

Situacija u južnoj Keniji je takođe loša.

AP Photo/Jacquelyn Martin
 

- Rendžeri su izbrojali osam puta više mrtvih životinja ili previše slabih da bi stajale, u poređenju sa uobičajenom situacijom u ovom periodu ranijih godina - rekao je izvršni direktor fondacije „Big lajf“ , Benson Lejan, koji radi sa lokalnim zemljoposednicima na zaštiti pašnjaka i ekosistema.

Eksperti kažu da se kriza ne može pripisati samo suši.

- Prekomerna ispaša stoke iscrpljuje pašnjake i otežava oporavak ekosistema od suše - rekao je šef terenskih operacija „Spasimo slonove“ Dejvid Dabalen.

Grevijeva zebra, koja je veća od standardne ravničarske zebre i ima uže pruge i šire uši, najređa je na svetu i ostalo ih je svega 3.000, od kojih je 2.500 u Keniji.

 

BONUS VIDEO

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug