Dramatično upozorenje: Evropi prete građanski ratovi, zima će "zapaliti" Stari kontinent

21.10.2022

09:00

0

Autor: 24sedam

Nemiri će biti iznenađenje samo za one koji nisu obratili pažnju na društvenu dezintegraciju zapadne Evrope u protekloj deceniji, smatra Lokland

Dramatično upozorenje: Evropi prete građanski ratovi, zima će "zapaliti" Stari kontinent
kapitol-nerdi - Copyright AP Photo/Julio Cortez

Eskalacija ukrajinskog sukoba i energetska kriza izazvana antiruskim sankcijama mogle bi da dovedu do građanskih ratova u Evropi, ocenio je Laslo Bernat Vespremi, kolumnista časopisa The American Conservative.

Najrazvijenije zemlje Evrope suočavaju se sa rastućim rizikom od građanskih sukoba tokom zime, uključujući ulične proteste i demonstracije, zbog visokih cena energije.

Autor smatra da je nemoguće tačno predvideti da li će zima „zapaliti Evropa”, ali procenjuje da su masovni protesti i građanski nemiri gotovo neizbežni, posebno ako se ima u vidu da su u nekim zemljama Evropske unije već počeli.

- Ako dođe do nestanka struje, ako ljudima bude hladno, ako dođe do nestašice hrane, ako  se mreže mobilne telefonije pokvare i ako se struja periodično bude isključivala – situacija će postati nepredvidiva - uveren je i britanski novinar Džon Lokland.

Po njegovom mišljenju, nemiri će biti iznenađenje samo za one koji nisu obratili pažnju na društvenu dezintegraciju zapadne Evrope u protekloj deceniji, prenose Fakti.

Za tih deset godina došlo je do ozbiljnog povećanja troškova života, masovne imigracije, karantina tokom pandemije Kovid-19. A zima bez energije, naglašava Loklend, mogla bi da bude poslednja kap koja preliva čašu Evropljana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike