Turska šalje plaćenike iz Sirije u Nagorno-Karabah?! Lavrov se oglasio - ne delimo stav Turske

14.10.2020

06:48 >> 11:38

0

Stotine sirijskih plaćenika koje je angažovala Turska raspoređene su u zoni sukoba u Nagorno Karabahu, tvrdi Vol strit džurnal

Turska šalje plaćenike iz Sirije u Nagorno-Karabah?! Lavrov se oglasio - ne delimo stav Turske
Copyright Profimedia

“Vol strir žurnal” se poziva na izvore koji učestvuju u slanju sirijskih boraca.

U izveštaju se navodi da su se „stotine plaćenika iz sirijskih oružanih frakcija bliskih Turskoj uključile u borbe između Azerbejdžana i Jermenije”, kao i da se još stotine pripremaju da idu na liniju fronta u Nagorno Karabah, preneo je TASS.

Na osnovu informacija iz izvora povezanog sa sirijskim oružanim frakcijama koje podržava Ankara, do sada je već poginulo oko 200 sirijskih boraca, pa mnogi nastoje da se vrate u Siriju.

Isti izvor navodi da sirijski plaćenici pristaju da se angažuju u borbama za honorar od oko 2.000 američkih dolara, ali da broj žrtava među njima sve veći.

Pozivajući se na informacija američkog ministarstva odbrane, WSJ tvrdi da je Turska do sada poslala već blizu 5.000 plaćenika iz Sirije i u Libiju.

Ankara je odbacila optužbe da šalje plaćenike u Nagorno Karabah.

Rusija ne deli stav Turske

Rusija ne deli stav Turske da je moguće vojno rešenje situacije u Nagorno Karabahu, rekao je danas ruski ministar spljnih poslova Sergej Lavrov.

“Ne možemo da se saglasimo da je vojno rešenje prihvatljivo”, izjavio je Lavrov u intervju za ruske radio stanice Sputnik, Govori Moskva i Komsomoljska pravda.

Lavrov je podsetio da je u brojnim skorašnjim kontaktima sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom insistirao da je mirno rešenje jedino održivo, jer bi svako drugo predstavljalo zamrzavanje konflikta.

“Ukoliko se u Nagorno Karabahu ne postigne dugoročni politički sporazum, odluke koje bi mogle biti nametnute vojnim putem neće biti održive”, upozorio je Lavrov.

Inače, u Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

I noćas su artiljerijske borbe nastavljene.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike