Stalna predstavnica SAD u NATO tvrdi: Pojedine zemlje pomažu Kijevu, ali se Alijansa ne uključuje direktno u sukob

20.10.2022

10:25

0

Autor: 24sedam

Suština podrške Ukrajini jeste u tome da se na Rusiju izvrši „neviđeni pritisak“, izjavila je Džulijana Smit

Stalna predstavnica SAD u NATO tvrdi: Pojedine zemlje pomažu Kijevu, ali se Alijansa ne uključuje direktno u sukob
AP22075293609201 - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Stalna predstavnica SAD pri NATO Džulijana Smit rekla je u intervjuu za ZDF da je Alijansa prvobitno donela odluku da ne učestvuje u borbenim dejstvima u Ukrajini i da nastavlja da se drži tog stava.

Kako je istakla, pojedine zemlje pružaju Kijevu individualnu podršku, ali se Severnoatlantski blok ne uključuje direktno u sukob.

Suština podrške zemalja NATO Ukrajini jeste u tome da se na Rusiju izvrši „neviđeni pritisak“ i da se Kijevu omogući da zauzme „najbolju moguću poziciju“ u budućem pregovaračkom procesu, navela je Smitova.

Ona je istakla da NATO ne treba neposredno da učestvuje u borbenim dejstvima u Ukrajini i da taj stav zastupaju sve članice vojne organizacije.

- SAD i Nemačka pružaju individualnu podršku (Ukrajini). Oni pružaju vojnu i ekonomsku pomoć, ali NATO ne treba da se uključuje direktno i ja smatram da se to nije promenilo - rekla je Džulijana Smit.

Ona je pohvalila Berlin za doprinos rešavanju ukrajinske krize, istakavši da se u nemačkoj politici bezbednosti sada događa prekretnica.

- Veoma cenimo ono što čini Nemačka, posebno kada je reč o sistemima protivazduhoplovne odbrane IRIS-T, to je veoma važno. Nemačka, takođe, ulaže više novca u sistem odbrane i predstavlja važnog saveznika u NATO - rekla je Smitova.

AP Photo/Olivier Matthys
 

Stalna predstavnica SAD pri Alijansi komentarisala je i „nuklearne pretnje“ Kremlja.

- Smatramo da su one opasne i to nas zabrinjava, ali u ovom trenutku ne vidimo nikakve naznake da se preduzimaju realne mere za upotrebu nuklearnog oružja. Nastavljamo pažljivo da pratimo situaciju i podržavamo tesne veze unutar Alijanse, kao i u okvirima bilateralnih odnosa s Nemačkom - rekla je Smitova.

Ona smatra da je Rusiju neophodno primorati da okonča borbena dejstva u Ukrajini, a da bi se to postiglo, ključno je izvršiti „neviđeni pritisak“ na Moskvu i na njene „strateške proračune“.

U vezi s eventualnim pregovorima s Moskvom, Smitova je izjavila da će uslove za njihovo vođenje „diktirati predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski“.

- Blisko sarađujemo s Nemačkom i drugim zemljama da bismo omogućili Ukrajini najbolju poziciju kada nastupi taj trenutak - navela je Smitova.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike