Treće ubistvo novinara u ovoj godini: Likvidiran dok je bio pod posebnom zaštitom, "mehanizam nije pravovremeno reagovao"

20.10.2022

06:45

0

Autor: A. B.

Rafaela Emira Morena ubili su u noći 16. oktobra u Montelibanu, opštini u severnom departmanu Kordobe, od strane dvojice naoružanih napadača koji su mu prišli na motociklu

Treće ubistvo novinara u ovoj godini: Likvidiran dok je bio pod posebnom zaštitom, "mehanizam nije pravovremeno reagovao"
Rafael Emiro Moreno - Copyright Printscreen / Facebook / Rafael Emiro Moreno

Reporteri bez granica (RSF) pozivaju na nepristrasnu istragu o ubistvu Rafaela Emira Morena, kolumbijskog novinara koji je nedavno zatražio od vlasti da pojačaju zaštitu koju su mu davali – zahtev koji su još razmatrali kada je ubijen 16. oktobra, postavši treći kolumbijski novinar koji je ubijen ove godine.

- Mehanizam za zaštitu kolumbijskih novinara je bio obavešten o novim pretnjama Rafaelu Emiru Morenu, ali nije uspeo da brzo ojača zaštitu - rekao je Emanuel Kolumbije, direktor biroa RSF za Latinsku Ameriku. 

- Mehanizam mora da preispita svoje vreme reagovanja u hitnim slučajevima i mora da uzme u obzir ovaj očigledan neuspeh, koji ima tragične posledice. Istovremeno, lokalne i nacionalne vlasti moraju brzo identifikovati odgovorne za hladnokrvno ubistvo ovog novinara i izvesti ih pred lice pravde.

Rafaela Emira Morena ubili su u noći 16. oktobra u Montelibanu, opštini u severnom departmanu Kordobe, od strane dvojice naoružanih napadača koji su mu prišli na motociklu, otvorili vatru i potom pobegli.

Bio je urednik onlajn novina "Voces ​​de Cordoba", u kojima je često osuđivao lokalnu korupciju i aktivnosti ilegalnih oružanih grupa. 

Takođe je bio veoma aktivan u grupama civilnog društva u obližnjem gradu Puerto Libertador, gde je bio domaćin okupljanja građana osmišljenih da promovišu i nadgledaju javna politička dešavanja na lokalnom nivou.

Godine 2019, nakon što je dobio pretnje smrću koje su povezane sa njegovim radom, Moreno se obratio Nacionalnoj zaštitnoj jedinici (UNP), koja pruža zaštitu ugroženim novinarima. UNP je reagovao povoljno, dajući mu "dugme za paniku" i pancir i dodelivši mu telohranitelja – mere koje su još bile na snazi kada je ubijen.

Nakon što su nove pretnje povećale njegovu zabrinutost zbog mogućeg napada, on je 12. jula 2022. zatražio od FLIP-a, organizacije za slobodu štampe koja je partner RSF-a u Kolumbiji, da zatraži od UNP-a da pojača njegovu zaštitu u julu. Očekivalo se da će UNP pristati na njegov zahtev nakon 90-dnevne analize njegovog slučaja.

Nekoliko izvora je reklo RSF da telohranitelj koji je pratio Morena od 2019. nije bio sa njim kada je ubijen.

U februaru 2022, RSF je objavio izveštaj bez presedana o mehanizmima zaštite novinara u Kolumbiji i još tri latinoameričke zemlje – Hondurasu, Brazilu i Meksiku. Izveštaj je ukazao na nedostatke UNP-a i ponudio niz detaljnih preporuka za njegovo povećanje efikasnosti.

Dvojica novinara koja su prethodno ubijena u Kolumbiji 2022. bili su Leiner Montero i Dilia Kontreras, koje su ubili naoružani motociklisti dok su zajedno putovali u automobilu u severnom departmanu Magdalena 28. avgusta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike