Danska: Eksplozije su uzrok curenja gasa na Severnom toku

18.10.2022

09:24

0

Švedska je odlučila da ne može da podeli nalaze iz svoje istrage s drugim državama iz bezbednosnih razloga

Danska: Eksplozije su uzrok curenja gasa na Severnom toku
Sabotaža Severnog toka - Copyright Swedish Coast Guard via AP

Preliminarna istraga oštećenja na dva gasovoda Severni tok u danskom delu Baltičkog mora, pokazuje da je do curenja došlo usled "snažnih eksplozija", saopštila je danas policija Kopenhagena.

Istragu o prekidima gasovoda Severni tok 1 i 2 od 26. septembra u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske trebalo bi zajedno da vode policija Kopenhagena i danska Bezbednosno-obaveštajna služba.

- Još je prerano da se bilo šta govori o okviru po kome će se odvijati međunarodna saradnja sa, na primer, Švedskom i Nemačkom, jer to zavisi od nekoliko aktera - saopštila je policija Kopenhagena.

Švedska je odbacila planove za zajedničku istragu s Danskom i Nemačkom o nedavnim eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2, objavio je petak nedeljnik Špigl, pozivajući se na nemačke bezbednosne izvore.

Švedska je odlučila da ne može da podeli nalaze iz svoje istrage s drugim državama iz bezbednosnih razloga.

Rusija je u sredu saopštila da je diplomatama Nemačke, Danske i Švedske uputila žalbu jer predstavnici Moskve i Gasproma nisu pozvani da se pridruže istrazi o curenju gasovoda koji vodi od Rusije do Evrope.

Uzrok oštećenja gasovoda Severni tok ostaje nejasan, ali su zemlje Evropske unije ranije saopštile da sumnjaju na sabotažu, dok je Rusija incidente nazvala „činom međunarodnog terorizma“ i za curenje okrivila Zapad.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike