Jamajka zabranila muziku koja promoviše drogu i kriminal

16.10.2022

22:44

0

Autor: N. Pavlović

Kritičari smatraju da je to zabrana slobode govora

Jamajka zabranila muziku koja promoviše drogu i kriminal
digenius - Copyright Youtube/DIGENIUSMUSIC

Regulatorno medijsko telo Jamajke zabranilo je emitovanje muzike i emisija koje promovišu kriminalnu aktivnost, nasilje, konzumiranje droge, prevare i oružje.

Vlada je istakla da želi da smanji materijal koji bi mogao da pošalje pogrešnu poruku da je kriminal prihvaćen u kulturi i društvu Jamajke.

Pojedini umetnici su kritikovali ovu meru rekavši da se time neće mnogo postići pogotovo jer većina mladih ljudi ni ne sluša radio, a tim istim "zabranjenim" pesmama mogu pristupiti na brojnim platformama.

- Umetnost imitira život, a muzika opisuje ono što se zaista dešava na Jamajki - rekao je muzičar Stiven Mekgregor, dobitnik nagrade Gremi.

- Ali, pošto se ne uklapa u moralni okvir kakav su oni zamislili, pokušavaju da je sputaju - dodao je.

Jamajka je imala najvišu stopu ubistava u Latinskoj Americi u 2021. godini, a vlasti pokušavaju da se obračunaju sa tim problemom zabranjujući muziku jer smatraju da normalizuje kriminal među omladinom.

Uputstva nalažu da treba izbegavati urbani sleng koji se odnose na sticanje novca ili raskošni život. Međutim, Mekgregor, poznatiji kao Di Genius, smatra da je to zabrana slobode govora i da bi vlada trebalo više da se pozabavi uzrocima nasilja i ekonomskom krizom koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike