Kovid kao sigurna karta: Šta se krije iza Bajdenovog produženja vanrednog stanja zbog pandemije?

15.10.2022

16:26

0

Američki predsednik je tvrdio da je koronavirus pobeđen, ali njegova admisnitracija je odlučila da povuče očajnički potez pred međuizbore

Kovid kao sigurna karta: Šta se krije iza Bajdenovog produženja vanrednog stanja zbog pandemije?
Bajden - Copyright AP Photo/Carolyn Kaster

Bajdenova administracija u četvrtak je saopštila da se „vanredno stanje" zbog koronavirusa u Sjedinjem Američkim Državama nastavlja. Sa druge strane, pe samo nekoliko dana sam predsednik Džozef Bajden rekao je prilikom gostovanja u emisji „60 minuta“ da je „pandemija gotova", naglasivši da „još postoje problemi sa kovidom" i da „i dalje ima mnogo toga da se uradi", ali ponavljajući da je „pandemija okončana".

Ovim neslaganjem bavio se novinar Njujork posta Džejms Bovard, koji se zapitao zbog čega vanredno stanje i dalje traje ako je pandemija gotova, a odmah zatim zaključio da je „hitno stanje" na snazi jer su demokratama potrebni glasovi.

- Predsednik Donald Tramp proglasio je prvu vanrednu situaciju u vezi sa kovidom početkom 2020. Umesto zvaničnog proglašenja Bele kuće, poslednje produženje vanredne situacije dogodilo se putem birokratskog obrasca pisma objavljenog na internetu: „Kao rezultat kontinuiranih posledica bolesti koronavirusa, ovog datuma i nakon konsultacija sa zvaničnicima javnog zdravlja, po potrebi, ja, Gzavije Besera, sekretar za zdravstvo i ljudske službe... ovim obnavljam vanredno stanje za još 90 dana" - navodi Bovard u svom tekstu.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

Prema ovom standardu, sve dok postoje „trajne posledice“ kovidaa, Bajden može da nastavlja vanredno stanje koje mu daje ogromna ovlašćenja, a zvaničnici administracije upozoravaju da bi se broj obolelih od kovida mogao povećati u narednim mesecima.

- Bajdenovo produženje vanrednog stanja nastoji da obezbedi pravno sredstvo za njegovu šaradu za spasavanje studentskog kredita od 400 i više milijardi dolara. Bajden je to opravdao citirajući Zakon o herojima iz 2003. godine, koji je donet kako bi se pomoglo vojnicima i članovima njihovih porodica tokom rata protiv terorizma. Tužbe osporavaju Bajdenov otpis duga. Vrhovni sud ga može poništiti, ali tek nakon što demokrate na međuizborima pokupe glasove zahvalnih korisnika - piše novinar Njujork posta.

Produženje vanredne situacije takođe omogućava saveznoj vladi da nastavi sa planom da obezbedi medicinske beneficije i beneficije programa dečijeg zdravstvenog osiguranja za 15 miliona ljudi koji se inače ne bi kvalifikovali, navodi se u tekstu.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

Otkako je Bajden preuzeo dužnost, više od 2 miliona ilegalnih imigranata došlo je u Ameriku nakon što su njegovi podređeni otvorili kapije. Ali kako je ogorčenje zbog porasta imigranata sve veće, Bajdenova administracija objavila je u sredu da će proterati sve Venecuelance koji ilegalno uđu u SAD, a verovatno će se slično deisti i imigrantima iz drugih zemalja.

Bajdenov tim se oslanja na nalog za javno zdravlje iz koji je Tramp nametnuo kao deo odgovora na hitne slučajeve kovida - politiku koju je Bajden ranije osudio. Nejasno je da li će se Bajdenova borba sa imigrantima nastaviti i nakon izbora.

- Stranka koja tvrdi da „brani demokratiju“ praktikuje tiraniju, dajući Bajdenu vanpredsednička ovlašćenja. On troši novac koji Kongres nije odobrio i donosi odluke koje su ustavno pogrešne - i recituje jednu reč „kovid“ da to opravda. Bajdenovo produženje vanrednog stanja trebalo bi da podstakne Amerikance da prepoznaju da je borba protiv kovida političkom gvozdenom pesnicom bila neublažena katastrofa - zaključije Bovard.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike