Poplave razaraju Australiju: Telo muškarca pronađeno u Ročesteru, u toku spasavanje ugroženih (FOTO/VIDEO)

15.10.2022

08:36

0

Upozorenja o poplavama važe za velike delove države Viktorija, Novi Južni Vels i severne regione ostrvske države Tasmanija

Poplave razaraju Australiju: Telo muškarca pronađeno u Ročesteru, u toku spasavanje ugroženih (FOTO/VIDEO)
sidnej - Copyright AP Photo/Mark Baker

Vanredno stanje ostaje na snazi danas za delove jugoistoka Australije, nakon što su poplave izazvane višednevnim kišama pogodile tri savezne države, prenosi Rojters.

Upozorenja o poplavama važe za velike delove države Viktorija, Novi Južni Vels i severne regione ostrvske države Tasmanija, pošto je jak vremenski sistem ranije ove nedelje doneo količinu padavina veću od mesečnih vrednosti na jugoistoku zemlje.

Dok su se danas poplavne vode povukle u nekim oblastima, u drugim, kao što je grad Šeparton,u državi Viktorija severoistočno od Melburna, vremenska prognoza sugeriše da najgore tek dolazi.

Državni meteorološka služba saopštila je da su velike poplave moguće u Šepartonu danas u večernjim satima.

Australijski premijer Entoni Albaneze rekao je juče da je savezna vlada spremna da pruži pomoć državama pogođenim poplavama i da je vojska raspoređena da pomogne.

Vlasti Viktorije prijavile su prvi slučaj sa smrtnim ishodom u poplavama, nakon što je telo muškarca pronađeno u poplavnim vodama u Ročesteru, oko 200 kilometara severno od Melburna.

Na zapadu grada Melburna, u toku je raščišćavanje terena od poplava, pošto se reka Meribinon izlila iz korita u petak, navodi Rojters.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju kako stanovnici Melburna uklanjaju vodu iz kuća i osoblje hitne pomoći na licu mesta.

Premijer Viktorije Danijel Endruz rekao je novinarima da su u državi zatvorene 344 saobraćajnice i da je bilo 3.000 zahteva za hitnu pomoć.

On je rekao da je oko 500 imanja odsečeno zbog poplava, koje se očekuju i dalje jer voda u nekim oblastima nastavlja da raste.

Službe za hitne slučajeve Viktorije saopštile su da je više od 350 ljudi spašeno iz poplava,a premijer Albaneze je rekao da je savezna vlada spremna da pomogne pogođenima, ako bude potrebno, prenosi Rojters.

Delovi istočnih država Australije ugroženi su velikim poplavama od početka 2022. godine, koje su posledice obilnih padavina izazvanih klimatskim fenomenom La Ninja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike