Britanski ministar finansija podneo ostavku: Liz Tras na njegovo mesto postavila bivšeg ministra spoljnih poslova

14.10.2022

12:32

0

I posle ostavke posavetovao je Trasovu da ne odustaje od njegovog kontroverznog plana

Britanski ministar finansija podneo ostavku: Liz Tras na njegovo mesto postavila bivšeg ministra spoljnih poslova
AP22276574057519 - Copyright AP Photo/Rui Vieira

Britanska premijerka Liz Tras smenila je ministra finansija Kvasija Kvartenga uoči očekivane promene njegovog mini-budžeta o kojoj je odlučeno prošlog meseca.

Ministar finansija koji je na funkciji bio samo pet nedelja, podneo je ostavku na zahtev Trasove nakon što je ranije pozvan da se vrati sa sastanka sa Međunarodnim monetarnim fondom u Njujorku.

Za njegovu zamenu imenovala je bivšeg ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta.

Postojale su spekulacije da će Kvartengovo poništavanje povećanja poreza na korporacije njegovog prethodnika Rišija Sunaka sa 19 na 25 odsto, što je glavno obećanje koje je dala Tras u predizbornoj kampanji, biti otkazano.

Tržišta su se podigla zbog tih glasina, a funta se vratila na 1,13 dolara, što je nivo na kom je bila pre jesenjeg pregleda potrošnje.

Kvarteng je ubrzo nakon toga na Tviteru objavio pismo svoje ostavke.

 

- Kada ste me zamolili da služim kao vaš ministar, uradio sam to u potpunosti znajući da će biti neverovatno teško - napisao je Kvarteng, navodeći rastuće globalne kamatne stope i energetsku krizu kao izazove.

Bez obzira na odluku o ostavci, on je upozorio Tras da ne menja kurs ekonomske politike.

- Predugo su ovu zemlju pratile niske stope rasta i visoka oporezivanja - to i dalje mora da se promeni ako ova zemlja želi da uspe - napisao je Kvarteng.

AP Photo/Alberto Pezzali
Riši Sunak

Bivši ministar finansija Riši Sunak podigao je stopu poslovne zarade, zajedno sa doprinosima za nacionalno osiguranje, porezom na socijalno osiguranje u Velikoj Britaniji, kako bi nadoknadio stotine milijardi potrošenih na pandemiju.

Banka Engleske saopštila je u četvrtak da će se okončati njena hitna kupovina državnih obveznica, koja je pokrenuta radi spasavanja penzionih fondova od bankrota.

Tržišta su se već podigla nakon glasina o preokretu Kvartengove fiskalne politike, pri čemu se funta vratila na 1,13 dolara koju je držala pre njegovog mini-budžeta prošlog meseca, uz rast državnih obveznica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike