Putin na samitu ZND izneo plan za specifičan način borbe protiv dominacije Zapada: Pokrenute su zajedničke aktivnosti...

14.10.2022

09:22

0

Predsednik Rusije je poručio da je njegova zemlja uvek iskreno težila rešavanju svakog konflikta, posebno ukazujući na situaciju u Nagorno-Karabahu i odnose između Jermenije i Azerbejdžana

Putin na samitu ZND izneo plan za specifičan način borbe protiv dominacije Zapada: Pokrenute su zajedničke aktivnosti...
Vladimir Putin - Copyright Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je, povodom sukoba na prostoru Zajednice nezavisnih država (ZND), da treba težiti tome da se traži izlaz iz situacije uz maksimalne napore.

Između ostalog, on je pozvao predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikolu Pašinjana da održe sastanak u Rusiji.

Predsednik Rusije je poručio da je njegova zemlja uvek iskreno težila rešavanju svakog konflikta, uključujući i Nagorno-Karabah.

U tom kontekstu on je rekao da je nekorektna i neprihvatljiva izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o tome da Rusija, navodno, koristi sukob u Nagorno-Karabahu za destabilizaciju južnog Kavkaza.

Kako je dodao, takve izjave pokazuju odsustvo razumevanja samog konflikta. Putin je rekao i da će, možda, o tome još razgovarati sa francuskim predsednikom.

Dmitry Azarov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

On je pozvao sve lidere ZND da dođu u Sankt Peterburg krajem ove godine.

Jačanje nacionalnih valuta kao način borbe protiv dominacije Zapada

Ruski predsednik je rekao i da zemlje ZND preduzimaju energične napore kako bi se prešlo na obračun u nacionalnim valutama.

- Pokrenute su zajedničke aktivnosti u cilju zamene uvoza, jačanju tehnološkog i finansijskog suvereniteta. Konkretno, preduzimaju se energični napori kako bi se prešlo na obračun u nacionalnim valutama između država ZND - rekao je Putin.

Borba protiv nacizma

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednik Rusije je predložio da 2025. godina u ZND bude godina u kojoj će se obeležiti 80. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu i borbe protiv nacizma.

- Manifestacije 2025. godine povodom 80. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu imaće za cilj da pošalju jasan signal u borbi protiv nacizma - rekao je on.

U Astani se održava samit Zajednice nezavisnih država. Prvi deo samita je u užem sastavu, prisustvuju samo lideri, a kasnije će im se pridružiti i delegacije.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev je na otvaranju rekao da će glavne teme samita biti bezbednost, partnerstvo i humanitarna saradnja.

 

 

Članice ZND su: Rusija, Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Moldavija, Tadžikistan, Uzbekistan. Zajednica je osnovana 18. decembra 1991. godine.

Ovogodišnjem samitu, prvom od 2020. u kojem lideri učestvuju direktno, ne prisustvuje predsednica Moldavije.

Ukrajina je poslednjih godina obustavila učešće na skupovima ZND.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike