Skok sa ivice svemira koji je ceo svet gledao sa strepnjom: Kako je Feliks ušao u istoriju oborivši tri rekorda i gde se danas nalazi

14.10.2022

07:00

0

Austrijanac koji se pet godina pripremao za avanturu svog života privukao je pažnju planete zbog odluke da skoči sa neverovatne visine, a danas je nestao iz javnog života

Skok sa ivice svemira koji je ceo svet gledao sa strepnjom: Kako je Feliks ušao u istoriju oborivši tri rekorda i gde se danas nalazi
profimedia-0144100552 - Copyright Profimedia

Padobranac i ljubitelj ekstremnih sportova Feliks Baumgartner uspešno je skočio 2012. sa visine od 39.045 metara i tako, posle petogodišnje pripreme, postao prva osoba koja je slobodnim padom probila zvučni zid.

Pre samog skoka koji se odigrao u nedelju 14. oktobra, pre 10 godina, rekao je da je svestvan da ceo svet prati ono što se događa na ivici svemira, a nakon što se uspešno prizemljio izjavio je da je na toj visini samo razmišljao o tome da se živ vrati na Zemlju.

- Dok sam stajao na krovu sveta nisam razmisljao o rekordima već o tome da se živ vratim na Zemlju. Nekada morate da odete veoma visoko da biste videli koliko ste mali. Voleo bih da svi mogu da vide ono što sam ja danas video - kazao je Austrijanac koji je tada imao 43 godine.

Iste reči ponovio je i kasnije, na konferenciji za medije u američkom centru Rozvel.

- Stajao sam na vrhu sveta ponizno. Tada postaneš toliko skroman, zaista ne razmišljaš o obaranju rekorda. U tom trenutku sam samo razmišljao o tome da se vratim živ - kazao je on.

Tokom prenosa je pisalo da se nalazi na visini od 39.068 metara, ali je kasnije saopšteno d aje to greška i da je zapravo skočio sa visine od 39.045 metara.

Profimedia
 

- Teško je opisati kako izgleda probijanje zvučnog zida pošto to nisam uopšte osetio. Zbog specijalnog odela koje sam nosio nisam imao predstavu koliko brzo padam - rekao je Baumgartner.

U jednom momentu tokom pada on je izgubio kontrolu i počeo je da se okreće oko svoje ose, ali je veoma brzo uspeo da se vrati u prvobitni položaj.

- Kada sam počeo da se vrtim, pomislio sam da pritisnem dugme za izbacivanje padobrana, ali sam znao da bi to onda bio kraj svega. Na trenutak sam razmislio i nisam želeo da se sve završi. Srećom, uspeo sam da se vratim u prvobitan položaj - istakao je Baumgartner.

Nekoliko dana kasnije, u intervjuu za Bi-Bi-Si, ispričao je i da je imao rezervni padobran.

- Sve je funkcionisalo normalno. Padao sam pet i po minuta, bez ikakve upotrebe padobrana. Da je nešto krenulo naopako, mogao sam da upotrebim rezervi padobran, koji bi trebalo da mi spase život - otkrio je on.

Najuzbudljiviji momenat mu je, kako je istakao, bio pred sam skok, a najsrećniji je bio kada se prizemljio i video članove svog tima. Ipak, njegova majka nije bila toliko srećna.

- Moja majka nije najsrećnija. Nije bila ni kada sam joj rekao da ću se baviti iskakanjem sa visine, još kada sam imao 16 godina. Na meni je bilo da izgradim samopouzdanje, a ona je u proteklih davdeset godina videla da sam vrlo disciplinovan, da sve radim na pametan način. Ona takođe zna ceo moj tim, tako da zna i da sam okružen zaista iskusnim ljudima. Sada je ipak sigurnija, ali naravno, odnos majke i sina je veoma specifičan, tako da je ona i dalje uplašena - ispričao je Baumgartner.

Profimedia
 

Najviša brzina koju je dostigao nakon što je skočio sa kapsule iznosila je 1.342 kilometara na sat.

Ovaj događaj prenosio se uživo širom sveta, ali sa 20 sekundi zakašnjenja u slučaju da nešto krene naopako, kako bi mogao da se prekine.

Baumgartner je svoj poduhvat izveo balonom sa helijumom koji je krenuo iz Rozvela u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko i uz pomoć specijalnog odela pod pritiskom, vrednog 200.000 dolara. Skok je prethodno tri puta otkazivan zbog jakog vetra.

Cela operacija trajala je nešto manje od tri sata

Godine priprema omogućile su da samo za nekoliko sati Feliks obori tri od planirana četiri rekorda. Sve ove rekorde držao je Džozef Kitindžer, njegov mentor, još od 1960. godine.

Skokom koji je obavio pre jedne decenije Baumgartner je postao čovek koji se u kapsuli popeo do najveće visine, čovek koji je skočio sa najveće visine i čovek koji se kretao najbrže u slobodnom padu.

Najavažniji detalji skoka

- visina skoka: 39.045 metara;

- rastojanje pređeno tokom slobodnog pada: 36.529 metara;

- vreme slobodnog pada: 4 minuta i 20 sekundi (dotadašnji rekord bio je: 4 minuta i 36 sekundi);

- najveća brzina leta: 1.342 km/h.

Balon napunjen helijumom krenuo je iz Rozvela u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko u 17.31, a u 19.43 u kontrolnom centru odlučeno je da Baumgartner može da skoči.

Posle dva i po sata uspona u helijumskom balonu, višestrukih provera i priprema sve je bilo spremno za neverovatni skok. Vrata kaspule otvorila su se na oko 2,5 kilometara većoj visini od planirane. Feliks Baumgartner izašao je iz kaspule, prekinuo dovod kiseonika i bio je spreman.

Profimedia
 

Celom svetu dah je stao, a on je lagano skočio, kao da se ispod njega nije nalazio ambis "dubok” 39 kilometara.

Uslovi na ovoj visini nisu ni nalik onima na Zemlji. Temperatura je daleko ispod nule, vazdušni pritisak je oko 2 odsto, pa boravak bez dodatnog kiseonika nije moguć. Da bi preživeo u ovim uslovima, Felsik je morao da nosi specijalno odelo, nalik onom koje nose astronauti, kao i boce kiseonika.

Zbog ogromnog ubrzanja koje je postigao 45 sekundi posle skoka dostigao je brzinu zvuka i probio zvučni zid.

Najopasniji je bio trenutak kada je počeo nekontrolisano da se vrti, ali je, srećom, sve prošlo u najboljem redu. Tek kada se začuo Feliksov glas koji je potvrdio da je sve u redu, kontrolori misije mogli su da odahnu.

Posle 4 minuta i 20 sekundi slobodnog pada otvoren je padobran, pa je tako rekorder najdužeg slobodnog pada ipak ostao Džozef Kitindžer, čovek koji je Feliksu pomogao da skoči sa ivice svemira.

Profimedia
 

Nakon nekoliko minuta leta padobranom Felks Baumgartner se u 20.16 spustio se na zemlju i ostao je upamćen kao čovek koji je definisao nove granice ljudskih mogućnosti.

Godine istraživanja, pripreme, razvoja nauke i tehnike omogućile su mu da postane prvi čovek koji je skočio sa “ivice svemira”. Iako nije prešao granicu svemira (oko 80-120 km visine, u zavisnosti od definicije), postavio je nove rekorde i nove izazove za čoveka i za nauku.

Njegova majka Ava je zaplakala od radosti nakon što je poduhvat prošao uspešno. Dok je kapsula oštećena prilikom probnog leta, sam Baumgartner je prošao bez ogrebotine.

 

 

Na isti datum, pre 65 godina, 14. oktobara 1947, pilot Čak Jeger probio je avionom zvučni zid.

Šta se desilo sa Feliksom posle skoka?

Nakon što je skočio sa ivice svemira, o Felisku se malo pisalo.

U medijima se pojavljivao zbog migrantskih izjava i tokom izbora na kojima je podržao ekstremnog desničara Norberta Hofera.

Profimedia
 

Zbog tih izgreda Fejsbuk mu je brisao fan stranicu od milion i po članova, ali ju je na kraju ponovo aktivirao.

Osim toga, Feliks se naljutio na svoju domovinu Austriju koja nije htela da mu da poreske olakšice kao istaknutom sportisti, pa je prebegao u Švajcarsku.

Ni tamo nije imao više sreće jer su mu zaplenili lični helikopter, a na sve to imao je i problema sa zakonom. Feliks je 2012. godine iz čista mira udario kamiondžiju pesnicom u lice, zbog čega je morao da plati čak 1.500 evra.

Od 2014. godine u vezi je sa rumunskom televizijskom voditeljkom Mihaelom Radulesku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike