Godinama ponavljao teoriju zavere da iza zverskog masakra stoji vlada SAD: Sada mora da isplati 965 miliona dolara odštete!

13.10.2022

05:24

0

Porota u Konektikatu nalaže Aleksu Džonsu da plati 965 miliona dolara odštete porodicama žrtava pucnjave u Sendi Huku

Godinama ponavljao teoriju zavere da iza zverskog masakra stoji vlada SAD: Sada mora da isplati 965 miliona dolara odštete!
Tan2022-10-12_214933450_1 - Copyright Tyler Sizemore/Hearst Connecticut Media via AP

Radio voditelj teoretičara zavere Aleks Džons mora da plati 965 miliona dolara odštete porodicama koje su izgubile najmilije u pucnjavi u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu u Konektikatu 2012. godine, naložila je porota u sredu.

Džons je godinama "gurao" lažnu teoriju da je pucnjavu — u kojoj je ubijeno 20 učenika prvog razreda i šest odraslih — organizovala vlada kako bi pružila izgovor za ograničavanje posedovanja oružja.

Tužba u Konektikatu je drugi od tri slična slučaja koje je Džons izgubio prošle godine kada je ignorisao sudske naloge da preda finansijsku evidenciju o svojoj kompaniji "Free Speech Systems".

U avgustu je prvi od tih slučajeva okončan u Teksasu, a porota je naložila Džonsu da plati skoro 50 miliona dolara na ime kompenzacije i kaznene štete roditeljima jedne žrtve, Džesija Luisa.

Međutim, taj ukupan iznos će verovatno biti ozbiljno smanjen zahvaljujući ograničenju kaznene odštete u državi.

Slučaj u Konektikatu bio je mnogo veći, sa 15 tužilaca - uglavnom roditelja koji su izgubili decu u pucnjavi. Treći slučaj u Teksasu tek treba da bude zakazan.

Odluka je doneta nakon četiri dana većanja.

Podržali su skoro četiri nedelje iscrpljujućih svedočenja tužilaca, koji su objasnili kako su Džonsove laži dovele do toga da budu uznemiravani od strane njegovih obožavalaca koji su ih uznemiravali na mrežama, suprotstavljali im se na ulici, pa čak i pojavljivali u njihovim domovima.

Pošto je Džonsova kompanija privatna, njegove lične finansije su donekle nejasne. Ekonomista koji je pozvan da svedoči u ime tužilaca na suđenju u Teksasu procenio je da Džons i "Free Speech Systems" imaju zajedničko bogatstvo negde između 135 miliona i 270 miliona dolara.

Ali baš kada je suđenje u Teksasu počelo ovog leta, "Free Speech Systems" je podneo zahtev za bankrot, a Džons je više puta tvrdio da nema novca da isplati porodice.

Tužioci su tvrdili da je Džons sakrio svoje bogatstvo u lažnim kompanijama koje je nakon početka procesa osnovao.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike