Ni pod tačkom razno: Masovni ubica dobio kratak odgovor Vrhovnog suda nakon molbe za preispitivanje slučaja!

11.10.2022

20:28

0

Vrhovni sud je odbio njegovu žalbu u utorak nakon što je tročlano sudsko veće koje je predsedavalo Apelacionim sudom 4. okruga SAD jednoglasno potvrdilo prošle godine Rufovo pogubljenje

Ni pod tačkom razno: Masovni ubica dobio kratak odgovor Vrhovnog suda nakon molbe za preispitivanje slučaja!
Tan2022-10-11_16450255_1 - Copyright Grace Beahm/The Post And Courier via AP

Vrhovni sud SAD je u utorak odbio žalbu ubice u čarlstonskoj crkvi Dilana Rufa, ostavljajući na snazi njegovu smrtnu kaznu za ubistvo devet crnačkih kongreganata 2015. godine.

Sudski demanti došao je kratkim nepotpisanim nalogom bez obrazloženja, kako je uobičajeno.

Ruf je pozvao sudije da preispitaju njegov slučaj kako bi se rešilo nekoliko tehničkih pravnih pitanja koja su dala različite odgovore u saveznim apelacionim sudovima širom zemlje, a za koja Ruf tvrdi da su uticala na njegov slučaj.

Među tim pitanjima bilo je da li optuženi ili njegov pravni zastupnik na kraju treba da odluče da li će poroti pokazati olakšavajuće dokaze o navodnoj mentalnoj bolesti optuženog, što može dovesti do blaže kazne.

Nadao se da će izazvati "rasni rat"

Dilan Ruf je američki rasista, neonacista i masovni ubica osuđen za pucnjavu u crkvi u Čarlstonu 17. juna 2015. u američkoj državi Južna Karolina.

Ruf je ubio devet ljudi, sve Afroamerikance, uključujući starijeg pastora i državnu senatorku Klementu C. Pinknej i povredio još jednu osobu. 

Nakon što je nekoliko ljudi identifikovalo Rufa kao glavnog osumnjičenog, on je postao centar potrage koja je okončana jutro posle pucnjave njegovim hapšenjem u Šelbiju u Severnoj Karolini.

Kasnije je priznao da je počinio pucnjavu u nadi da će izazvati rasni rat.

Ruf je otpustio svog pravnog zastupnika tokom izricanja presude i sam se zastupao nakon što mu je sud rekao da ne može sprečiti svoje advokate da uvedu dokaze koji ga prikazuju kao mentalno bolesnog, uprkos njegovom prigovoru.

Kao rezultat toga, kako se tvrdi u njegovom podnesku, Ruf nije predstavio "nikakav dokaz ili razumljiv argument za svoj život".

Ruf je osuđen na smrt zbog rasističkog ubistva devet crnih kongreganata u Afričkoj metodističkoj episkopalnoj crkvi Emanuel u Čarlstonu, za šta "se nadao da će izazvati rasni rat".

Vrhovni sud je odbio njegovu žalbu u utorak nakon što je tročlano sudsko veće koje je predsedavalo Apelacionim sudom 4. okruga SAD jednoglasno potvrdilo prošle godine Rufovo pogubljenje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike