Analena Berbok najavila sankcije Iranu zbog suzbijanja protesta

09.10.2022

12:23

0

Sankcije bi trebalo da budu usvojene na sastanku ministara spoljnih poslova EU 17. oktobra

Analena Berbok najavila sankcije Iranu zbog suzbijanja protesta
Analena Berbok - Copyright AP Photo/Andreea Alexandru

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da će se Nemačka postarati da Evropska unija zamrzne novčana sredstva i zabrani ulaz odgovornima za nasilno gušenje antivladinih protesta u Iranu.

- Oni koji tuku žene i devojke na ulici, koji otimaju, proizvoljno zatvaraju i osuđuju na smrt ljude, stoje na pogrešnoj strani istorije. Ugroženim ljudima u Iranu poručujemo: stojimo uz vas i nastavićemo da to činimo - rekla je Berbok.

Nemačka, Francuska, Danska, Španija, Italija i Češka su podnele 16 predloga za nove sankcije EU protiv Irana zbog suzbijanja protesta izazvanih smrću mlade žene Mahse Amini u pritvoru.

Sankcije bi trebalo da budu usvojene na sastanku ministara spoljnih poslova EU 17. oktobra u Luksemburgu, a predlagači ne očekuju da će zemlje članice EU imati primedbi na tekst sankcija.

Antivladini protesti u Iranu počeli su prošlog meseca, nakon smrti mlade Iranke kurdskog porekla Mahse Amini (22) koju je pritvorila policija za moral, zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Amini je pala u komu nekoliko sati nakon hapšenja i preminula 16. septembra u pritvoru.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike