Objavljeni dokumenti! Putin potpisao zakone o ulasku četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije, ustanovljene nove granice

05.10.2022

07:11

0

Dokumenti su objavljeni na internet portalu pravnih informacija, prenosi agencija RIA Novosti

Objavljeni dokumenti! Putin potpisao zakone o ulasku četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije, ustanovljene nove granice
vladimir putin (7) - Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu  i formiranju novih subjekata federacije.

Dokumenti su objavljeni na internet portalu pravnih informacija, prenosi agencija RIA Novosti.

Državna duma i Savet federacije, donji i gornji dom ruskog parlamenra, juče i u ponedeljak su ratifikovali dokumente o prijemu samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije.

Donjecka i Luganska Narodna Republika, zajedno sa Hersonskom i delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine glasale su za pridruživanje Rusiji na referendumima koji su održani između 23. i 27. septembra.

Ruski predsednik je, kako se navodi u objavljenim dokumentima, imenovao Denisa Pušilina za vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike, Leonida Pasečnika za privremenog šefa Luganske Narodne Republike, Evgenija Balickog za vršioca dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti i Vladimira Saljda za privremenog gubernatora Hersonske oblasti.

Vršioci dužnosti lidera ovih regiona upravljaju teritorijama sve dok šefovi novih regiona ne budu izabrani u skladu sa ruskim zakonima na izborima sledeće godine.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Zakoni, koje je Putin danas potpisao, posebno definišu i granice novih konstitutivnih entiteta Ruske federacije, prema kojima one odgovaraju onima koje su „postojale na dan njihovog stvaranja i prisajedinjenja Rusiji“.

Oni preciziraju da će se granice novih entiteta sa drugim zemljama smatrati državnim granicama Rusije.

Prema zakonima, stanovnici novih regiona smatraju se ruskim državljanima od dana kada su teritorije primljene u sastav Rusije 30. septembra.

Tanjug/AP
 

Oni koji žele da napuste rusko državljanstvo, međutim, imaju mesec dana da podnesu zahtev za to.

Državna duma i Savet federacije, donji i gornji dom ruskog parlamenta, juče i u ponedeljak su ratifikovali dokumente o prijemu samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije.

U Lugansku je preko 98 odsto birača podržalo pridruživanje Rusiji, pokazuju zvanični podaci. Donjeck je zabeležio slične rezultate sa više od 99 odsto birača koji su podržali predlog. I regioni Zaporožja i Hersona obradili su prošlog utorka sve glasačke listiće i pokazalo se da je 93% odnosno 87% birača podržalo napuštanje Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike