Lavrov osudio politiku Vašingtona: Zapad Ukrajince gleda kao potrošni materijal, EU je konačno izgubila svoju autonomiju

30.09.2022

10:25

0

Cilj SAD je da fragmentira postsovjetski prostor, smatra ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov osudio politiku Vašingtona: Zapad Ukrajince gleda kao potrošni materijal, EU je konačno izgubila svoju autonomiju
Sergej Lavrov - Copyright Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zapad Ukrajince posmatra kao potrošni materijal i ne krije svoje namere da se i dalje bori protiv Rusije njihovim rukama i životima, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, uz ocenu da kolektivni Zapad na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama ne planira da odustane od svoje težnje ka svetskoj dominaciji.

- Danas u Vašingtonu, Londonu, Briselu ne kriju svoje namere da se i dalje nerazumno uvlače u borbu protiv Rusije na bojnom polju rukama i životima Ukrajinaca, koje posmatraju isključivo kao potrošni materijal - rekao je Lavrov u Moskvi tokom susreta rukovodilaca organa bezbednosti i obaveštajnih službi država članica Zajednice nezavisnih država (ZND).

On je naglasio da su višegodišnji napori Zapada bili usmereni na utvrđivanje neonacističkog rusofobskog režima u Kijevu, na pumpanje njegovih oružanih snaga i nacionalističkih formacija savremenim naoružanjem.

Evropska unija je, kako je istakao, konačno izgubila svoju autonomiju i trpi ogromne gubitke zbog onoga u šta su je uvukle Sjedinjene Američke Države.

- Sprovođenjem bezumne politike „ukidanja Rusije", Anglosaksonci su postigli bespogovorno potčinjavanje celokupnog kolektivnog Zapada, NATO, kao i Evropske unije koja je konačno izgubila svoju politiku strateške autonomije - rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je cilj Zapada da još više fragmentira postsovjetski prostor, da posvađa narode, a kao najupečatljiviji primer za to ministar je naveo stvaranje „anti-Rusije“ u Ukrajini.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

Prema njegovim rečima, Zapad se aktivno drži filozofije „zavadi pa vladaj“ kada je reč o članicama Zajednice nezavisnih država, kako bi posvađao zemlje i narode i dodatno razdelio postsovjetski prostor.

- Neodgovorna politika Zapada na evroazijskom prostoru nije ograničena samo na Ukrajinu. Sećamo se pokušaja da se pre dve godine realizuje scenario obojene revolucije u Belorusiji. Taj mudri, bratski narod Belorusije nije dozvolio da bude obmanut, ali je očigledno da od te vrste uplitanja u unutrašnje stvari nije osigurana nijedna članica Zajednice nezavisnih država - upozorio je Lavrov.

Kako je istakao, o tome svedoče i dejstva SAD, NATO i Evropske unije u zemljama centralne Azije i na Južnom Kavkazu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike