"Hoćemo li stajati? Ne možemo!": Erdogan spremio snažan odgovor na embargo SAD!

30.09.2022

09:11

0

Ministarstvo inostranih poslova Turske je ranije ovog meseca upozorilo na trku u naoružanju nakon što je odluka Vašingtona objavljena

"Hoćemo li stajati? Ne možemo!": Erdogan spremio snažan odgovor na embargo SAD!
Snimak ekrana 2022-06-24 200845 - Copyright Printskrin/youtube/ Guardian News

Turska je spremna da pojača svoje vojno prisustvo od 40.000 vojnika na severnom Kipru sa još oružja i opreme, nakon što su Sjedinjene Države ukinule embargo na oružje sa ostrva.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je ukidanje embarga "neobjašnjivim u smislu sadržaja i vremena".

On je naveo da će SAD, "koje previđaju, pa čak i ohrabruju korake kiparsko-grčkog dvojca koji ugrožavaju mir i stabilnost u istočnom Mediteranu, ovim korakom dovesti do trke u naoružanju na ostrvu".

Ministarstvo inostranih poslova Turske je ranije ovog meseca upozorilo na trku u naoružanju nakon što je odluka Vašingtona objavljena. 

Prema Ankari, embargo koji je uveden 1987. sprečio je takvo gomilanje oružja i obezbedio nedostatak vojnog sukoba na Kipru nakon što su se turske snage iskrcale na sever ostrva 1974. godine, nakon državnog udara koji je podržavala Grčka i time ugrozilo stanovništvo kiparskih Turaka.

- Hoćemo li stajati? Ne možemo - naveo je predsednik, rekavši da turske snage na ostrvu već čine 40.000 vojnika koji će biti pojačani kopnenim, pomorskim i vazdušnim oružjem, kao i municijom i vozilima. 

- Svi moraju da znaju da ovaj poslednji korak neće ostati bez odgovora i da će biti preduzete sve mere predostrožnosti za bezbednost kiparskih Turaka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike