Poletela Alis: Prvi potpuno električni putnički avion se vinuo u oblake (FOTO/VIDEO)

29.09.2022

09:40

0

Ovo je istorija - rekao je Gregori Dejvis, predsednik i izvršni direktor kompanije Eviation

Poletela Alis: Prvi potpuno električni putnički avion se vinuo u oblake (FOTO/VIDEO)
električni avion profimedia-0726510518 - Copyright Profimedia

Prvi potpuno električni putnički avion na svetu uspešno je poleteo u nebo.

Kompanija Eviation Aircraft, osnovana u Izraelu, uspešno je lansirala Alis u utorak ujutro sa međunarodnog aerodroma Grant Counti u Vašingtonu. Avion sa nultom emisijom je putovao na visini od 3.500 stopa tokom svog osmominutnog inauguracionog leta.

- Ovo je istorija - rekao je Gregori Dejvis, predsednik i izvršni direktor kompanije Eviation, za CNN Business.

- Nismo videli promenu pogonske tehnologije na avionu otkako smo prešli sa klipnog motora na turbinski motor. To su bile 1950-te kada ste poslednji put videli da se potpuno nova tehnologija poput ove spaja.

Sa tehnologijom baterija sličnom onoj u električnom automobilu ili mobilnom telefonu i 30 minuta punjenja, Alis sa devet putnika će moći da leti sat do dva sata. Na osnovu današnje tehnologije baterija, Eviation cilja na domet od 250 nautičkih milja. Još u aprilu, Eviation je rekao da će Alis moći da preleti oko 440 nautičkih milja. Avion ima maksimalnu brzinu krstarenja od 250 čvorova, ili 287 milja na sat. Za referencu, Boing 737 ima maksimalnu brzinu krstarenja od 588 milja na sat.

Eviation je osnovana 2015. godine i od tada gura Alis napred. Kompanija se nada da će iskoristiti informacije prikupljene tokom leta u utorak da pregleda naredne korake i isporuči avione kupcima do 2027. godine - iako Eviation upozorava da je plan podložan promenama.

- Zapravo smo generisali, iskreno, terabajte podataka sa sistemima za prikupljanje podataka koje smo imali u avionu, tako da ćemo odvojiti nekoliko nedelja da ih pregledamo da vidimo kako letelica radi u odnosu na naše modele i naše analize - rekao je Dejvis.

- Odatle ćemo razumeti šta treba da uradimo sledeće.

Kompanija kaže da očekuje da će raditi na razvoju letelice sa sertifikatom FAA do 2025. godine, nakon čega će uslediti testiranje leta od godinu ili dve pre nego što može da isporuči Alis  kupcima. Eviation trenutno cilja na puštanje Alis u upotrebu do 2027.

Tri različite verzije Alis su u prototipskim fazama: varijanta "prigradska“, izvršna verzija i jedna specijalizovana za teret. Konfiguracija za prigradsku vožnju prima devet putnika i dva pilota, kao i 850 funti tereta. Izvršni dizajn ima šest putničkih sedišta za prostraniji let, a teretni avion ima zapreminu od 450 kubnih stopa.

Ali Alisino putovanje ka poletanju nije prošlo bez problema. Zbog kašnjenja, prvobitno se očekivalo da će Alis leteti 2021. godine. Eviation se suočio sa smetnjama u rukovodstvu i nizom vremenskih problema koji su ometali napredak testiranja, pomerali datume poletanja i najavljivali lansiranje flote za dogodine. Očekivalo se da će prigradska avio-kompanija CapeAir pustiti flotu u upotrebu do 2023. godine, koja će opsluživati rute preko Bostona i Kejp Koda, ali kupljena Alis se suočila sa kašnjenjem. DHL i avio čarter kompanija GlobalKs sa sedištem u Majamiju takođe su najavili planove za kupovinu aviona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike