Udovica poslednjeg iranskog šaha pozvala Zapad da reaguje i poslala poruku sugrađanima koji učestvuju u protestu: Ponosna sam!

29.09.2022

08:29

0

Žene u Iranu već decenijama se bore za svoja prava, rekla je udovica Muhameda Reze Pahlavija

Udovica poslednjeg iranskog šaha pozvala Zapad da reaguje i poslala poruku sugrađanima koji učestvuju u protestu: Ponosna sam!
profimedia-0474330259 - Copyright Profimedia

Udovica poslednjeg iranskog šaha Farah Pahlavi pozvala je Zapad da podrži antivladine demonstrante koji su izašli na ulice zbog sumnje da je iživljavanje moralne policije dovelo do smrti 22-godišnje Mahse Amini.

- Zapad može da pomogne tako što će pričati o svim hororima koji se pod ovim režimom dešavaju u Iranu - rekla je 83-godišnjakinja u egzilu za izraelski "i24News". 

- Nadam se da će uspeti da svrgnu ovaj režim - dodala je Farah.

Žene u Iranu već decenijama se bore za svoja prava, rekla je udovica Muhameda Reze Pahlavija, šaha koji je zbačen tokom Islamske revolucije 1979. godine.

Prema njenim rečima, trenutni protesti su "prvi put da svedočimo tako velikom pokretu u Iranu i svim njegovim gradovima".

- Posebnu poruku imam za žene - ponosna sam na njih, na svoje sunarodnice, sestre, decu i ćerke. Bez obzira na opsesiju, one se bore i imaju hrabrosti da ustanu protiv režima - kazala je Farah koja je trenutno u Parizu.

Građane Irana na ulice je izvukla smrt Mahse Amini, koja je privedena zbog "neadekvatnog" nošenja hidžaba, a ubrzo nakon toga završila je u komi i tri dana kasnije umrla.

Protesti traju skoro dve nedelje i odvijaju se u nekoliko gradova, a prema medijskim izveštajima, u njima je, tokom sukoba sa organima reda, stradalo više od 50 ljudi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike