Protesti u Madridu! Demonstranti izašli na ulice traže povećanje plata

24.09.2022

17:45

0

Demonstranti su pozvali vladu da ažurira plate u javnom sektoru 2022. godine, retroaktivno

Protesti u Madridu! Demonstranti izašli na ulice traže povećanje plata
profimedia-0725782282 - Copyright Profimedia

Hiljade zaposlenih u javnim upravama izašlo je na ulice u Madridu tražeći od španske vlade "pravedno" povećanje plata i "efikasne" ekonomske mere koje pomažu u borbi protiv rasta cena, javlja RTVE.


Centralni nezavisni sindikat (CSIF) je saopštio da je više od 70.000 ljudi prisustvovalo demonstracijama, kojima se pridružila i jedna policijska organizacija, dok su predstavnici vlade dali privremenu procenu da ih je bilo između 15.000 i 17.000.

Demonstranti su pozvali vladu da ažurira plate u javnom sektoru 2022. godine, retroaktivno, po ugledu na mere koje je Francuska usvojila prošlog jula, da povrati kupovnu moć i da pregovara o višegodišnjem povećanju plata kako bi se nadoknadila kupovna moć koja je smanjena od 2010. godine.

Predsednik CSIF-a Migel Bora rekao je da je "vlada nezahvalna prema radnicima ove zemlje, kako u javnom tako i u privatnom sektoru", te da su masovne demonstracije "prvi dokaz da gubi podršku ulice".

Bora je dodao i da je vlada prešla put od toga da javne službenike smatra herojima tokom pandemije korona virusa do toga da se prema njima ponaša nezahvalno i ignoriše ih.

I pored toga što je Ministarstvo finansija pozvalo sindikate da u sredu počnu pregovore o platama u javnim upravama, CSIF je odlučio da nastavi sa organizacijom protesta s obzirom na ekonomsku situaciju i neefikasnost mera vlade.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike