Šarifovo dramatično upozorenje svetskim liderima: Ono što se desilo u Pakistanu neće ostati u Pakistanu

24.09.2022

11:52

0

Poplave izazvane rekordnim monsunskim kišama i otapanjem glečera od juna su ubile više od 1.600 ljudi u ovoj državi

Šarifovo dramatično upozorenje svetskim liderima: Ono što se desilo u Pakistanu neće ostati u Pakistanu
AP22266632347991 - Copyright AP Photo/Julia Nikhinson

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif upozorio je da klimatske promene neće poštedeti druge zemlje takve vrste katastrofe koja je ostavila jednu trećinu njegove zemlje pod vodom i milione njene dece u opasnosti od bolesti koje se šire zahvaljujući vodi.

On je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u petak rekao da države treba da se okupe i „deluju odmah“ pre nego što bude prekasno.

- Jedna stvar je vrlo jasna - ono što se dogodilo u Pakistanu neće ostati u Pakistanu - rekao je Šarif svetskim liderima.

- Tokom 40 dana i 40 noći, biblijski potop je obarao vekovima stare rekorde, dovodeći u pitanje sve što smo znali o katastrofi i načinima na koje treba da se nosimo sa njom - dodao je Šarif.

On je iz prve ruke izneo detalje o razmerama i veličini katastrofe sa kojom se suočava njegova zemlja, gde su poplave izazvane rekordnim monsunskim kišama i otapanjem glečera od juna ubile više od 1.600 ljudi.

Šarif je rekao da su delovi zemlje „i dalje pod vodom, potopljeni u okean ljudske patnje“.

- Sada je 33 miliona ljudi, uključujući žene i decu, pod visokim zdravstvenim rizikom - rekao je on.

Vlasti su upozorile da bi moglo proći i do šest meseci dok se poplavne vode povuku u najteže pogođenim oblastima u zemlji, kao i da raste strah od opasnosti koju predstavljaju bolesti koje se prenose vodom, uključujući koleru i denga groznicu.

Prema Unicefu, zbog poplave je 3,4 miliona dece kojoj je potrebna „trenutna podrška za spasavanje života“ podložno zaraznim bolestima koje se prenose vodom.

- Neosporna i nezgodna istina je da ovu nesreću nije izazvalo ništa što smo uradili - rekao je on.

Pakistan je odgovoran za manje od 1 odsto svetskih gasova koji zagrevaju planetu, pokazuju podaci Evropske unije, a ipak je osma najranjivija nacija kada je u pitanju klimatska kriza, prema Globalnom indeksu klimatskih rizika.

Pakistan plaća visoku cenu, ne samo u životima, već i u uništenim školama, kućama i mostovima.

AP Photo/Julia Nikhinson
Šehbaz Šarif

Šarif je rekao da se život u Pakistanu zauvek promenio i da se plaši da će zemlja „biti ostavljena da se sama nosi sa krizom koju nije prouzrokovala ona“.

On je objasnio da je „sasvim razumno“ očekivati pravdu zbog ovog gubitka i štete, upozoravajući da je „očigledno da je vreme za razgovor o akciji prošlo“.

Državna uprava za upravljanje katastrofama kaže da je među 1.606 do sada zabeleženih smrtnih slučajeva 579 dece.

Na GS UN Šarif je istakao da je, pored izgubljenih života, milion domova uništeno i još milion oštećeno, dodajući da je stradalo više od milion domaćih životinja, kao i da je uništeno četiri miliona hektara useva.

On je napomenuo da je „potpuno posvećen" obnovi Pakistana, ali je upozorio druge zemlje da se usredsrede na budućnost koja uključuje borbu protiv klimatskih promena.

- Krajnje je vreme da napravimo pauzu od preokupacija 20. veka i da se vratimo izazovima 21. veka - rekao je Šarif.

- Danas se promenila celokupna definicija nacionalne bezbednosti i osim ako se svetski lideri ne okupe da deluju sada po dogovorenoj zajedničkoj agendi, neće biti zemlje oko koje bi se vodili ratovi. Priroda će uzvratiti, a tome čovečanstvo uopšte ne može da parira - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike