Poplavna voda u Pakistanu mogla bi da se povuče tek za šest meseci, građani su i dalje ugroženi

13.09.2022

09:24

0

Zemlja se sada suočava sa mogućnošću ogromne nestašice hrane zbog uništenja do 70 odsto osnovnih useva kao što su pirinač i kukuruz

Poplavna voda u Pakistanu mogla bi da se povuče tek za šest meseci, građani su i dalje ugroženi
pakistan2 - Copyright Profimedia

Vlasti u Pakistanu upozorile su da bi moglo proći i do šest meseci dok se smrtonosne poplavne vode povuku u najteže pogođenim oblastima u zemlji, jer raste strah od opasnosti koju predstavljaju bolesti koje se prenose vodom, uključujući koleru i dengu.

Poplave izazvane rekordnim monsunskim kišama i otapanjem glečera u severnim pakistanskim planinskim regionima do sada su odnele živote više od 1.400 ljudi, a uticale su, kako se procenjuje, na još 33 miliona, uništivši domove, puteve, železnicu, stoku i useve. Očekuje se da će šteta sada iznositi više od 30 milijardi dolara - trostruko više od ranijih procena od oko 10 milijardi dolara.

- Karači se suočava sa izbijanjem denga groznice jer se stotine i hiljade pacijenata svakodnevno prijavljuju u državnim i privatnim bolnicama. Slučajevi denge ove godine su duplo brojniji nego prošle godine. Sa 584.246 ljudi u kampovima širom zemlje, zdravstvena kriza bi mogla da izazove pustoš ako ostane nekontrolisana - rekla je pakistanska ministarka za klimu Šeri Rehman u ponedeljak.

Rehman je upozorila da se zemlja sada suočava sa mogućnošću ogromne nestašice hrane zbog uništenja do 70 odsto osnovnih useva kao što su pirinač i kukuruz, i da su joj hitno potrebni „hrana, šatori i lekovi“.

Poplavne vode takođe predstavljaju rizik, posebno u teško pogođenim oblastima duž reke Ind u provinciji Sind, sa meteorološkim prognozama koje ukazuju na to da će kontinuirane padavine trajati do septembra.

Profimedia
 

U saopštenju od ponedeljka glavni ministar Sinda Murad Ali Šah rekao je da če dugotrajne monsunske kiše sabotirati napore da se očisti voda, i to, kako se procenjuje na čak 3 do 6 meseci u nekim od najteže pogođenih oblasti.

On je dodao da je najveće slatkovodno jezero u zemlji, jezero Mančar, preplavljeno od početka septembra, a poplavne vode pogodile su nekoliko stotina sela i više od 100.000 ljudi.

- Ubrzavamo naše napore da obezbedimo lekove i doktore za 81 okrug u zemlji pogođen poplavama. Međutim, ovo su početne procene jer se na terenu pojavljuju novi podaci - rekao je Šah.

I pakistanska vlada i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš okrivili su globalne klimatske promene za pogoršanje ekstremnog vremena koje je izazvalo „monsun na steroidima“ i potopilo trećinu zemlje.

AP Photo/Zahid Hussain
 

U dvodnevnoj poseti poplavljenom Pakistanu Gutereš je izrazio „duboku solidarnost sa pakistanskim narodom zbog razornog gubitka života i ljudske patnje izazvane ovogodišnjim poplavama“ i sastao se sa pakistanskim premijerom Šehbazom Šarifom o reagovanju na katastrofu.

Gutereš je u petak pozvao međunarodnu zajednicu da podrži Pakistan, tvrdeći da je, iako je doprinos te južnoazijske nacije klimatskim promenama bio minimalan, ona jedna od najteže pogođenih posledicama.

- Pakistan nije na značajan način doprineo klimatskim promenama, nivo emisija u ovoj zemlji je relativno nizak, ali Pakistan je jedna od zemalja najteže pogođenih klimatskim promenama, to je prva linija uticaja klimatskih promena - rekao je Gutereš nakon što je u petak prisustvovao brifingu u pakistanskom Nacionalnom centru za koordinaciju odgovora na poplave.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike