Fiona ruši sve pred sobom! Uragan protutnjao Portorikom i Dominikanom, pocepan asfalt, troje mrtvih (VIDEO/FOTO)

20.09.2022

05:59

0

Fiona je udarila na godišnjicu uragana Hugo, koji je pogodio Portoriko pre 33 godine kao oluja treće kategorije

Fiona ruši sve pred sobom! Uragan protutnjao Portorikom i Dominikanom, pocepan asfalt, troje mrtvih (VIDEO/FOTO)
Tan2022-9-19_223227546_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Alejandro Granadillo)

Uragan Fiona buknuo je u ponedeljak i doneo obilne kiše i jake vetrove u Dominikansku Republiku i potpuni nestanka struje u susednom Portoriku, pri čemu su poginule najmanje tri osobe. Sada je nastavio dalje na sever. 

Ovaj uragan druge kategorije verovatno će preći u treću kategoriju dok se bude kretao toplim karipskim vodama prema ostrvima Turks i Kajkos.
 

Uragan je pogodio u nedelju jugozapadnu obalu Portorika kada je izazvao klizišta, porušio električnu mrežu i pocepao asfalt. 

 

Stotine ljudi je evakuisano ili spaseno širom ostrva jer su poplave brzo rasle. Reke smeđe vode preplavile su automobile, prve spratove zgrada, pa čak i aerodromsku pistu u južnom delu ostrva.

 

 

Prognostičari su naveli da je oluja zapretila da izbaci „istorijske“ nivoe kiše u nedelju i ponedeljak, sa mogućim 76 centimetara po metru kvadratnom u istočnom i južnom Portoriku.

 

 

-Šteta koju vidimo je katastrofalna - rekao je guverner Pedro Pjerluizi.

Oluja je odnela most u centralnom planinskom gradu Utuado, za koji policija kaže da ga je postavila Nacionalna garda nakon što je uragan Marija pogodio 2017. Prijavljena su i velika klizišta, a voda je jurila niz velike ploče polomljenog asfalta i padala u jaruge.

 

 

Fiona je udarila na godišnjicu uragana Hugo, koji je pogodio Portoriko pre 33 godine kao oluja treće kategorije.

Dominikanska Republika pogođena je ekstremno obilnim padavinama i vetrovima brzine oko 140 kilmetara na sat, rekao je Erik Blejk iz američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC).

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike