Šta se nalazi na kovčegu kraljice Elizabete II: Svaki detalj ima posebno značenje (FOTO)

19.09.2022

10:25

0

Centralno mesto zauzima kruna koja u sebi sadrži deo najvećeg dijamanta na svetu

Šta se nalazi na kovčegu kraljice Elizabete II: Svaki detalj ima posebno značenje (FOTO)
kraljica elizabeta (7) - Copyright AP Photo

Sahrana kraljice Elizabete II, najdugovečnije britanske vladarke, počela je u 11 časova (po lokalnom vremenu). Kovčeg je prenet kočijama od Vestminsterske palate do Vestminsterske opatije, a mnogima je pažnju privuklo ono što se nalazi na njemu.

Kraljičin kovčeg bio je umotan u "kraljevski standard" koji predstavlja suverena i Ujedinjeno Kraljevstvo. Na ljubičastom jastuku oivičenim žutom trakom nalazi se "Carska državna kruna" na kojoj je nalazi rubin "Crni princ", safir svetog Edvarda, kao i dijamant "Kulinan" - odsečen iz najvećeg dijamanta na svetu. 

AP Photo
Sahrana kraljice Elizabete II

Kraljevska kugla i žezlo su takođe na kovčegu. Kugla na kojoj se nalazi krst simbolizuje hrišćanski svet. Na žezlu se takođe nalazi delić iz dijamanta "Kulinan", i dugačak je 92 centimetar.

Pored ovoga, na kovčegu je venac napravljen po želji kralja Čarlsa III, od cveća iz bašti Bakingemske palate, Klarens hausa i Hajgrouv hausa - svih kuća koje je kraljica Elizabeta volela.

U sredini venca nalazi se poruka od kralja Čarlsa, upućena pokojnoj kraljici.

Podsetimo, u 11 časova po lokalnom vremenu, kovčeg kraljice Elizabete unet je od strane članova britanske vojske u Vestminstersku opatiju. Za kovčegom su ušli kralj Čarls i kraljica supruga Kamila, princeza Ana, prinčevi Edvard, Endru, Vilijam, Hari i ostali članovi kraljevske porodice, a među njima je bio i princ Džordž, kao i princeza Šarlot, te princeza Kejt i vojvotkinja od Saseksa Megan Markl.

Pratite uživo sahranu kraljice Elizabete na portalu 24sedam klikom OVDE.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike