Kralj Čarls priredio prijem u Bakingemskoj palati: Za 250 državnika ima mesta, ali za sina ne! (FOTO/VIDEO)

18.09.2022

19:27 >> 20:19

1

Autor: 24sedam

Predsednici, premijeri i članovi kraljevske porodice iz celog sveta okupili su se kao gosti britanskog monarha

Kralj Čarls priredio prijem u Bakingemskoj palati: Za 250 državnika ima mesta, ali za sina ne! (FOTO/VIDEO)
Kamila Parker i kralj Čarls - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia

Kralj Čarls Treći priredio je večeras prijem u Bakingemskoj palati za svetske lidere uoči sutrašnje sahrane britanske kraljice Elizabete Druge.

 


Predsednici, premijeri i članovi kraljevske porodice iz celog sveta okupili su se kao gosti britanskog monarha, preneo je britanski list "Gardijan".

 

Pozvano je oko 200 do 250 lidera, od kojih je većina dovela svoje supruge, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je došao sa suprugom Džil i predsednika Francuske Emanuela Makrona kome se pridružila njegova supruga Brižit.

 

Među zvanicma su bili i predsednik Irske Majkl D. Higins, premijerka Velike Britanije Liz Tras, premijerka Novog Zelanda DŽasinda Ardern i kanadski premijer DŽastin Trudo, preneo je Bi-Bi-Si.

Sahrana britanske kraljice Elizabete biće održana sutra u prisustvu više od 500 zvaničnika.

Princ Hari i Mehan Markl nisu pozvani

 

Princ Hari  i njegova supruga Megan nisu pozvani na prijem koji je organizovao kralj Čarls.

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl se nisu pridružiti ostalim članovima kraljevske porodice na državnom prijemu u Bakingemskoj palati uoči sutrašnje sahrane kraljice Elizabete. Za sve su, prema pisanju stranih medija, saznali iz medija.

Tanjug/AP Photo/AP Photo/Emilio Morenatti
 

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, koji su se prošle nedelje pridružili kraljevskoj porodici u danima žalosti i odavanja počasti kraljici Elizabeti II, dobili su pozivnicu za događaj koji bi trebalo da se održi večeras. Međutim, pozivnica je poništena, a iz palate je potvrđeno da ona važi "samo za zaposlene članove kraljevske porodice".


Više izvora potvrdilo je kako su princ i njegova supruga za to saznali iz medija.

- Hari i Megan su dobili pozivnicu, no niko im zapravo nije rekao da nisu pozvani - otkrio je jedan izvor, dok je drugi to i potvrdio:  -Rečeno je da su saznali da nisu pozvani tek čitajući novine i portale.

Domaćini prijema su kralj Čarls i kraljica supruga Kamila, a ovom prilikom pozdraviće šefove država i službene goste iz inostranstva koji stižu u London na sahranu kraljice Elizabete. Očekuje se da će se u Vestminsterskoj opatiji na događaju okupiti oko 2.000 ljudi.

Britanija održala nacionalni minut ćutanja
 

Tačno u 20.00 časova po britanskom vremenu u Velikoj Britaniji je održan nacionalni minut ćutanja u znak sećanja na kraljicu Elizabetu Dugu.

Najveća sat kula na svetu sa zvonikom, londonski Big Ben, označio je početak minuta ćutanja i potom i njegov kraj, preneo je Bi-Bi-Si.

Big Ben će, takođe, zvoniti i sutra tokom sahrane kraljice u intervalima od jednog minuta dok državna pogrebna povorka bude polazila iz Vestminsterske opatije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike