Moćnija nego što se očekivalo: Koja će zaduženja i povlastice imati Kamila kao kraljica supruga

18.09.2022

07:16

0

Smrt kraljice Elizabete dovela je njenog supruga na tron, ali i dalje ostaje pitanje koliko će je narod Britanije prihvatiti

Moćnija nego što se očekivalo: Koja će zaduženja i povlastice imati Kamila kao kraljica supruga
Kamila Parker Bouls - Copyright AP Photo/Frank Augstein, Pool

Nakon smrti Elizabete II, koja je preminula 8. septembra u 97. godini života, britanija više nema kraljicu, ali ima kraljicu suprugu. Ta titula je dodeljena Kamili, supruzi kralja Čarlsa III koja je sa njim u braku 17 godina.

- Znam da će ispuniti zahteve svoje nove uloge i da će biti čvrsto predana dužnosti na koju sam se ja toliko oslanjao - rekao je Čarls o svojoj supruzi u javnom obraćanju ubrzo nakon što je postao kralj.

U praktičnom smislu, uloga kraljice supruge uključuje pratnju monarha na zvaničnim angažmanima, na kojima se ona oslovljava sa „Njeno kraljevsko visočanstvo“.

Supružnica kralja takođe služi kao državni savetnik, zajedno sa sledeća četiri člana kraljevske porodice u liniji nasledstva: princom Vilijamom, princom Harijem, princom Endruom i princezom Beatris.

Uloga joj omogućava da privremeno obavlja neke dužnosti u ime Čarlsa ako je bolestan ili ukoliko putuje u inostranstvo. Te odgovornosti mogu uključivati „prisustvovanje sastancima Tajnog saveta, potpisivanje rutinskih dokumenata i primanje akreditiva novih ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu“, navodi se na zvaničnom sajtu kraljevske porodice.

Henry Nicholls/Pool Photo via AP
Kralj Čarls III i Kamila

Titula kraljice supruge obično se daje ženi monarha. Majka kraljice Elizabete, voljena osoba u kraljevskoj porodici, poznata kao kraljica majka, nosila je ovu titulu tokom vladavine svog muža, kralja Džordža VI.

Od ljubavnice do kraljice supruge

Za Kamilu (75) put do titule kraljice supruge nije bio nimalo lak niti je ona mogla da očekuje da će automatski dobiti ovu titulu.

U prvim godinama braka Čarlsa i Kamile smatralo se da će ona postati princeza supruga nakon smrti kraljice Elizabete II.

To se promenilo u februaru, kada je kraljica Elizabeta izdala saopštenje u kom je navela da je njena „najiskrenija želja da, kada dođe vreme, Kamila bude poznata kao kraljica supruga“.

Izjava je prekinula godine nagađanja i debate o Kamilinoj budućnosti. Njena komplikovana istorija sa Čarlsom prikazana je u popularnoj kulturi sa različitim stepenom tačnosti, uključujući i način na koji je oslikana u popularnoj Netfliksovoj seriji „Kruna“.

AP Photo/Gregorio Borgia
 

- Postoje neki ljudi koji će Kamilu zauvek smatrati „drugom ženom“, rekla je Sili Otnes, profesor emeritus marketinga na Univerzitetu u Ilinoisu i autorka knjige „Kraljevska groznica: Britanska monarhija u potrošačkoj kulturi”.

Dok je još bio u braku sa princezom Dajanom, Čarls je javno priznao da je imao dugogodišnju aferu sa Kamilom, koja je za to vreme bila udata za svog prvog muža, Endrua Parkera Boulsa, tokom njihove vanbračne veze.

Priznanje je pokrenulo seriju oštrih članaka o Čarlsu i Kamili i navelo je Dajanu da u televizijskom intervjuu izgovori čuvenu rečenicu: „Bilo nas je troje u ovom braku, tako da je bilo malo gužve".

Čarls i Dajana su se na kraju razveli 1996, a trenutni kralj i tadašnji princ od Velsa venčao se sa Kamilom 2005, skoro osam godina nakon Dajanine smrti u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Rebrendiranje

Usledile su godine pažljivo koreografisanog popravljanja imidža za Kamilu, koja ima dvoje dece iz prethodnog braka, Toma Parkera Boulsa i Loru Lopes.

Ben Birchall/Pool Photo via AP
 

- Ona je uradila veoma dobar posao, samo je držala spuštenu glavu i činila dobre stvari. Mislim da se pokorila u poslednjih 25 godina. Zato ju je kraljica nagradila za njenu odanost - rekao je Dejvid Hej, predsednik i izvršni direktor konsultantske firme Brand Finance sa sedištem u Londonu.

Poslednjih godina Kamila je uložila svoju energiju u brojne filantropske akcije, uključujući podizanje svesti o osteoporozi i nasilju u porodici. Takođe su je hvalili zbog skromnog ponašanja.

- Očekujem da će Kamila biti dva koraka iza Čarlsa, pognute glave - rekao je Hejg, napominjući da je Kamila oduvek bila poznata po svom pribranom držanju.

Ali neki stručnjaci za brendove brinu da bi Kamila mogla biti previše skromna i previše distancirana od javnosti.

- Sa Dajanom bih plakala tokom intervjua, nosila je super stilsku odeću, bila je veoma realna u vezi sa tim kroz šta prolazi. Dajana je samo prigrlila javnost umesto da se krije iza kapija zamka - rekla je Mej Karvovski, izvršna direktorka njujorške agencije za marketing "Obviously".

Tanjug/ Yui Mok/Pool Photo via AP
 

Na kraju krajeva, na Britancima će biti da utvrde koliko će Kamila biti prihvaćena i voljena u svojoj novoj ulozi kraljice supruge.

Mišljenja Britanaca koji su stajali u redu kako bi se poklonili kovčegu kraljice Elizabete II bila su podeljena.

- Mislim da je Kamila bila veoma dostojanstvena, uglavnom u pozadini. Ona je zaista dobra za Čarlsa. Očigledno se obožavaju - rekla je Fiona Dod iz Dorseta.

Sa druge strane, neki Britanci se pitaju šta bi moglo da se desi.

- Ponekad se zapitate šta bi se dogodilo da su stvari ispale drugačije. Dajana bi imala podršku naroda kao pokojna kraljica. Britanska javnost bi je veoma volela i prigrlila. Da je istorija drugačija, mi bismo sada imali kraljicu Dajanu - rekla je Laura Musko iz Hempšira.

Ričard Moris iz Bakingemšira rekao je da je ravnodušan kad je Kamila u pitanju.

Tanjug/Niall Carson/Pool via AP
 

- Drago mi je što Čarls ima nekoga ko ga podržava, ali ona će biti kraljica supruga - ne kraljica. Za većinu nas postoji samo jedna kraljica, a to je ona koja je upravo umrla - kazao je on.

Zašto Kamila nije koristila titulu princeza od Velsa?

Postavši žena britanskog prestolonaslednika posle smrti kraljice Elizabete II, Kejt Midlton je dobila novu titulu od kralja Čarlsa kada je održao svoj prvi zvanični govor kao monarh Ujedinjenog Kraljevstva. Bivša vojvotkinja od Kembridža zvanično je postala vojvotkinja od Kornvola i Kembridža, a dobila je i titulu princeze od Velsa.

Tada su se mnogi neupućeni zapitali zašto Kamilu niko nije zvao princezom od Velsa.

Tokom vladavine kraljice Elizabete, Čarls je bio prestolonaslednik i imao je titule vojvoda od Kornvola i princ od Velsa, što je njegovu suprugu Kamilu učinilo vojvotkinjom od Kornvola i princezom od Velsa.

Profimedia
Princeza Dajana sa sinovima

Titula princeze od Velsa nije korišćena od 1997. godine kada je Vilijamova i Harijeva majka, pokojna princeza Dajana, poginula u saobraćajnoj nesreći. Kada se Čarls oženio Kamilom 2005. godine, ta titula je tehnički pripala njegovoj novoj ženi, ali zbog Kamiline negativne slike u javnosti u to vreme i ljubavi britanske javnosti prema Dajani, Kamila je odlučila da je ne koristi iz poštovanja prema pokojnoj Čarlsovoj supruzi.

Kada je kraljica Elizabeta umrla ranije ovog meseca, njen najstariji sin Čarls popeo se na tron kao kralj, a njegova žena je zvanično postala kraljica supruga. To je značilo da Čarls više nije bio naslednik, a on i njegova supruga više nisu imali sve titule koje su dolazile sa njihovim prethodnim položajima.

Princ Vilijam je sada naslednik, što znači da je sada vojvoda od Kornvola u Engleskoj, vojvoda od Rotseja u Škotskoj i princ od Velsa. Kao Vilijamova supruga, Kejt je sada vojvotkinja od Kornvola u Engleskoj, vojvotkinja od Rotseja u Škotskoj i princeza od Velsa.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike