Kineskoj delegaciji zabranjeno da priđe kovčegu kraljice Elizabete II: Zbog sankcija ne mogu u Vestminstersku opatiju

16.09.2022

12:21

0

Kovčeg najdugovečnijeg britanskog monarha biće izložen u holu do njene sahrane u ponedeljak

Kineskoj delegaciji zabranjeno da priđe kovčegu kraljice Elizabete II: Zbog sankcija ne mogu u Vestminstersku opatiju
Tan2022-9-14_172956157_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Phil Noble/Pool Photo via AP

Delegaciji kineske vlade zabranjeno je da pristupi Vestminsterskoj opatiji dok je u njoj izložen kovčeg kraljice Elizabete II, piše Bi-Bi-Si.

Pretpostavlja se da je predsednik Donjeg doma ser Lindzi Hojl odbio zahtev za pristup holu Vestminsterske opatije zbog kineskih sankcija protiv pet poslanika i dvojice kolega.

Kovčeg kraljice Elizabete biće u holu Vestminstera do njene sahrane u ponedeljak.

Iz kancelarije predsednika Donjeg doma za Bi-Bi-Si je rečeno da se neće komentarisati bezbednosna pitanja.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da nisu videli izveštaje o zabrani, koji su se prvi put pojavili na sajtu Politiko.

- Kao domaćin, Velika Britanija je svakako upoznata sa diplomatskim protokolima i pravim načinima primanja gostiju - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Tanjug/AP Photo/Richard Heathcote/Pool Photo via AP
 

Kina je prošle godine uvela zabranu putovanja i zamrzavanje imovine devet Britanaca, uključujući sedam parlamentaraca, zbog optužbi da Peking zlostavlja manjinsku zajednicu muslimana Ujgura.

Nakon toga usledila je reakcije Londona, pa je kineskom ambasadoru u Velikoj Britaniji zabranjen pristup parlamentu, a ova zabrana sada je proširena i na delegaciju koja je htela da oda poštu kraljici Elizabeti dok leži u kovčegu u Vestminsterskoj opatiji.

Odnosi Velike Britanije i Kine već su prilično zategnuti i malo je verovatno da će ova zabrana pomoći da se poprave.

Tanjug/AP Photo/Oli Scarff/Pool via AP
 

Međutim, očekuje se da će kineski potpredsednik prisustvovati državnoj sahrani u ponedeljak koja će biti održana preko puta parlamenta u Vestminsterskoj opatiji.

Prema parlamentarnom pravilniku kraljica Elizabeta II je 1965. pristala da kontrolu nad holom Vestminstera podele lord Veliki komornik, koga imenuje monarh, i predsednici Doma komuna (donjeg doma) i Doma lordova (gornjeg doma britanskog parlamenta).

Ne pominje se konkretno kontrola pristupa za priliku kao što je pristup kovčegu monarha, ali kada je reč o „pozivima stranim zvanicnicima", oni se „obično“ izdaju dogovorom svih trojice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike