Preokret u Švedskoj: Desničari došli na vlast, premijera čekaju glavobolje zbog krhke koalicije, najjača stranka u savezu vreba iz senke

16.09.2022

19:15

0

Smenu vlasti u Švedskoj za portal 24sedam prokomentarisao je Jovica Pavlović, istraživač saradnik Instituta za evropske studije, koji ističe da će Kristersonu biti teško da ubedi dve frakcije koje su na različitim polovima da sarađuju u njegovoj vladi

Preokret u Švedskoj: Desničari došli na vlast, premijera čekaju glavobolje zbog krhke koalicije, najjača stranka u savezu vreba iz senke
svedska - Copyright Profimedia

Švedski opozicioni lider desnog centra Ulf Kristerson proglasio je pobedu u sredu uveče na opštim izborima u svojoj zemlji nakon što je trodnevno pažljivo prebrojavanje glasova njegovu stranku dovelo do tesne prednosti od tri mesta.

- Imamo izborni rezultat, imamo mandat za promenu koji smo tražili. Sada ću započeti proces formiranja nove vlade za Švedsku i sve njene građane - rekao je lider Stranke umerenih (skraćeno Umerenih) kada je objavljen rezultat.

Odlazeća premijerka Magdalena Anderson priznala je poraz, rekavši da je jasno da je njen pokušaj da dobije reizbor propao. Ona je u četvrtak podnela ostavku na mesto premijera, iako će nastaviti da bude vršilac dužnosti premijera do formiranja nove vlade, nakon čega planira da bude lider socijaldemokrata u opoziciji.

Kao budući premijer Kristerson se sada suočava sa novim izazovom da sastavi funkcionalnu vladu od različite grupe saveznika koji ga podržavaju da vodi Švedsku.

S jedne strane, ima ekstremno desničarske Švedske demokrate (ŠD), koje mnogi vide kao velike pobednike izbora nakon porasta podrške birača od 21 odsto i koji zahtevaju strože zakone o imigraciji i politiku sprovođenja zakona. ŠD je čak nadmašio i Umerene, koji su obezbedili 19 odsto glasova.

ŠD, partija koju su glavne švedske stranke dugo odbacivale zbog neonacističkih korena, pod pritiskom je svojih birača da prvi put pretvori novi savez sa Umerenima u pravi politički uticaj.

Profimedia
Jimi Okeson

- Naš uspeh na izborima podrazumeva veliku odgovornost prema biračima, sa kojom žemo se snalaziti najbolje što možemo i uz poštovanje - rekao je u sredu lider ŠD Jimi Okeson.

Klimava koalicija

Kristerson sada mora da proceni koliko daleko može da se povinuje zahtevima ŠD, a da ne otuđi umerenije elemente unutar sopstvene stranke i potencijalnih koalicionih partnera, demohrišćana.

Liberalna partija, čija će podrška Kristersonu takođe biti potrebna za formiranje vlade, posebno je oprezna u vezi sa povezivanjem sa ŠD.

Liberalna poslanica Romina Pormoktari, bivša šefica omladinskog krila stranke, rekla je u sredu da će odbaciti svaku vladu koja uključuje ŠD.

Sa slabom većinom u parlamentu, Kristersonova vlast neće moći da izdrži mnogo pobuna u redovima. Ako bi samo dva poslanika zamenila stranu, to bi moglo da otvoriti vrata za povratak odlazeće premijerke.

Profimedia
Ulf Kristerson

- Ovo je veoma krhka vladina formacija. Ovde ima dosta toga zbog čega bi Kristerson mogao da ima besane noći - rekao je Tomas Ramberg, politički komentator nacionalnog emitera Švedskog radija.

Politička previranja su nešto što Švedska ne može sebi priuštiti s obzirom da se nazire ekonomsko usporavanje i zbog procesa ulaska u NATO koji je u toku. Švedska takođe preuzima rotirajuće predsedavanje Savetom EU u januaru.

Razgovori između Kristersona i njegovih potencijalnih saveznika su već počeli i nastaviće se verovatno do ponovnog otvaranja švedskog parlamenta 27. septembra.

Već su se pojavili neki rani znaci napetosti unutar ŠD oko budućeg angažmana.

U utorak je švedski dnevnik Aftonbladet sugerisao da dve ključne ličnosti unutar ŠD, sekretar stranke Ričard Jomshof i vođa parlamentarne grupe Henrik Vinge, ne mogu međusobno da se dogovore da li da se zalažu za ministarske pozicije ili ne.

Kristerson je u sredu odbio da priča o tome koja će od njegovih savezničkih partija biti deo nove vlade.

Profimedia
Ulf Kristerson

On je rekao da je njegov cilj bio da prikupi podršku za političke reforme za rešavanje problema poput visokih cena energenata i rastućeg nasilja kriminalaca u Švedskoj.

Pred Kristeronom je težak zadatak

Smenu vlasti u Švedskoj za portal 24sedam prokomentarisao je Jovica Pavlović, istraživač saradnik Instituta za evropske studije, koji ističe da će Kristersonu biti teško da ubedi dve stranke koje su na različitim polovima da sarađuju u njegovoj vladi, ali da smatra da će na kraju to ipak postići.

- Na prvi pogled je delovalo da je koalicija moguća, međutim unutar samih Liberala ima neslaganja oko toga da li žele da učestvuju u toj vladi ili ne žele. Pošto se u Švedskoj uglavnom formiraju manjinske vlade, dakle nije potrebna većina poslanika da bi se izglasao premijer, izgledno je da će prvi kandidat za premijera biti iz Stranke umerenih, Ulf Kristerson. On će na sve načine pokušati da ubedi Liberale da treba da učestvuju u toj vladi kako bi ona bila stabilnija i da treba da pređu preko naizgled nepremostive razlike sa Švedskim demokratama. Deluje da će do dogovora doći, a koliko će ona dugo trajati zavisi od sposobnosti Liberala i ŠD da se prilagode jedni drugima - kaže naš sagovornik.

Profimedia
Ulf Kristerson

Kristersonova politička karijera je počela tako što je bio predsednik omladine u Umerenima. Tad je postao poznat javnosti, ali ga je ubrzo zamenio bivši premijer Švedske Fredrik Rajnfelt i sada je na njega red da pokaže koliko je sposoban da održi koaliciju u kojoj neki ne žele da se povezuju sa ultradesničarima.

- On je pre pokazao da postoje ljudi koji pre njega igraju tu lidersku ulogu, a sada je došlo njegovo vreme da pokaže da li on može da bude kohezivni faktor između koalicije koja na prvi pogled deluje prirodno, ali je nije nimalo jednostavno održati. Od toga kako će se pokazati zavisi njegova politička karijera, ali i status Umerenih u budućnosti, pošto su Švedske demokrate u uzletu i uzimaju sve više njihovih glasača - smatra Pavlović.

ŠD strpljivo čeka svoj trenutak

Švedske demokrate su za sada mirne, ali ako podrška nastavi da im raste, u budućnosti bi mogli da se nađu u poziciji da daju zemlji premijera iz svojih redova.

- Švedske demokrate su svesne svojih mogućnosti. Oni su novodošli u tu poziciju da budu pitani, iako su i na prošlim izborima imali 17 odsto glasova. Tada uopšte nisu uzimani u obzir kao koalicioni partneri, tako da su svesni te pozicije i svakako će prepustiti Kristersonu ulogu lidera koji će probati da napravi koaliciju. Osim toga, to im je i politički isplativo, jer mogu njega da isture kao glavnog odgovornog za svaki neuspeh koji bi ta vlada eventualno mogla da ima. Oni će definitivno insistirati na ključnim resursima, kao što su ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo za imigracije, pravosuđe - ministarstva koja su vezana za teme njihove kampanje - ističe naš sagovornik i dodaje:

Profimedia
Generalni sekretar Švedskih demokrata Jimi Okeson

- Umereni su, na neki način, Pirovi pobednici izbora jer će najverovatnije dobiti priliku da imaju premijera, ali je pitanje kolika će biti njegova snaga u toj vladi, dok su Švedske demokrate istinski pobednici i deluje da njihovo vreme tek dolazi na sledećim izborima, kada će možda biti u poziciji da ponude premijera.

Anderson će ostati upamćena kao premijerka koja je prekinula dva veka švedske neutralnosti

Magdalena Anderson, koja je na poziciji premijerke bila manje od godinu dana, ima male šanse da se ubrzo vrati na vlast.

- Anderson je priznala poraz i definitivno će biti jako teško da u ovom sazivu parlamenta ona dobije priliku da oformi vladu, osim ako se liberali u nekom spletu okolosti ne vrate levom centru, kom su ranije pripadali. To sada nije izgledno da će se desiti, tako da je teško da će ona tokom naredne četiri godine uspeti da bude premijer, a posle toga sve zavisi od načina na koji će se snaći u ulozi lidera opozicije i da li će uopšte njoj biti dodeljena ta uloga. Ona će svakako ostati upamćena kao prva žena premijer Švedske i kao premijer koji je raskinuo sa 200 godina dugom tradicijom švedske neutralnosti apliciranjem za članstvo u NATO - zaključio je Pavlović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike