Švedska i Finska nisu ispoštovale dogovor! Turska upozorava: Nema prijema u NATO dok ne ispune obaveze!

21.08.2022

07:48

0

Turska je pristala da formalno podrži zahtev Švedske i Finske da se pridruže NATO pod uslovom da neće podržavati organizacije koje Ankara smatra terorističkim grupama

Švedska i Finska nisu ispoštovale dogovor! Turska upozorava: Nema prijema u NATO dok ne ispune obaveze!
finska švedska nato - Copyright Pixabay

Švedska i Finska neće postati članice NATO ako nastave da ignorišu zahteve Ankare za izručenje, rekao je turski ministar pravde Bekir Bozdag.

- Do sada niko od optuženih za terorizam, čije je izručenje iz Švedske i Finske tražila Turska, nije vraćen - rekao je juče Bozdag novinarima i dodao:

- Naša očekivanja se ne odnose na one optužene za prevaru. Švedska i Finska vlada bi to trebalo veoma dobro da razumeju.

Bozdag je rekao da se proces pridruživanja Švedske i Finske NATO "neće pomeriti korak unapred" ukoliko se to pitanje ne reši. Turska je pristala da formalno podrži zahtev dve nordijske države da se pridruže NATO u junu pod uslovom da neće podržavati organizacije koje Ankara smatra terorističkim grupama, prenosi RT.

Kako kaže Turska, Švedska i Finska nisu ispoštovale ovaj dogovor.

AP Photo/Olivier Matthys, File
 

Švedska vlada je u ranije ovog meseca saopštila da će izručiti jednu osobu osuđenog za prevaru sa kreditnim karticama. Švedska premijerka Magdalena Andersson izjavila je u junu da Stokholm rešava ekstradicije Turskoj u skladu sa međunarodnim i evropskim pravom. Ona je dodala da Švedska ne podržava ljude koji predstavljaju pretnju turskoj bezbednosti.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike