Kako je lični telohranitelj spasao život novom kralju? Stao ispred Čarlsa da primi metak - svi pamte ovaj snimak (VIDEO)

12.09.2022

06:51

0

Dok je Kang jurio ka princu Čarlsu, njegov telohranitelj je gurnuo princa sa puta i oborio Kanga na zemlju

Kako je lični telohranitelj spasao život novom kralju? Stao ispred Čarlsa da primi metak - svi pamte ovaj snimak (VIDEO)
Kralj Čarls - Copyright Printscreen/Youtube/ABC News (Australia)/ATA Images

Princ Čarls je bio u poseti Sidneju u Australiji na kraljevskoj turneji 1994. godine kada je bivši student ispalio dva prazna hica iz pištolja u njega dok je delio nagrade na ceremoniji povodom Dana Australije.

David Kang je bio kambodžanski student koji je skočio iz gomile na oko šest metara od princa u Sidneju i potrčao ka njemu. Kang je ispalio prvi hitac dok je trčao ka princu koji je upravo ustao da priđe govornici na bini. Međutim, njegov pokušaj je osujetio tim za obezbeđenje, uključujući ličnog telohranitelja princa Čarlsa koji je pojurio ne bi li osigurao bezbednost princa od Velsa.

Telohranitelj je postavio svoje telo ispred princa Čarlsa i pokazao svoju "spremnost da rizikuje sopstveni život i preuzme metak za svog klijenta“, rekao je za Ekpress.co.uk Met Fides, bivši telohranitelj Majkla Džeksona.

Dok je Kang jurio ka princu Čarlsu, njegov telohranitelj je gurnuo princa sa puta i oborio Kanga na zemlju. Drugi članovi obezbeđenja obuzdavali su Kanga i postarali se da pretnja bude neutralisana.

U to vreme, Pol Kiting, australijski premijer, rekao je da ga je "osramotila" situacija, ali je rekao da to nije pokušaj ubistva.

Rekao je u televizijskom intervjuu:

- Mislim da moramo razmisliti o ovome. Svima nam je neprijatno kada se bilo koji dobar prijatelj Australije, bilo koja osoba poput ove, uvredi na ovaj način. Princ Čarls je dobar prijatelj ove zemlje i prema njemu treba postupati s poštovanjem i dostojanstvom koje zaslužuje dobar prijatelj. Njegova kontrola u datim okolnostima, mislim, odražava profesionalni stav koji ima... Ono što je važno zabeležiti u vezi s tim je da to nije bio pokušaj ubistva. To je bila politička demonstracija.

 

 

Prema izveštaju, Kang je bio frustriran nedostatkom medijske pažnje za ljude poput njega. Navodno je napisao oko 500 pisama o tim ljudima novinama, crkvenim ljudima i svetskim liderima, uključujući predsednika Klintona. Kang je poslao jedan princu Čarlsu i prinčev privatni sekretar, odgovorio je.

Tokom sudskog postupka na glavnom sudu za prekršaje u Sidneju, tužilac je rekao:

- U jednom pismu je naveo da je to razlog zbog kojeg je spreman da umre. Godine 1994. više od 100 aboridžina bilo je zatočeno u kampovima u Port Hedlandu, Zapadnoj Australiji i Sidneju i bili su primorani da tamo ostanu jer se njihovi pravni zahtevi za status izbeglice provlače na australijskim sudovima.

Princ Čarls tada nije komentarisao incident, a proslava Dana Australije je nastavljena, ali gospodin Fides je rekao da Čarls nije zaboravio na incident, posebno s obzirom da su nedavno princ Hari i Megan bili u turneji po Australiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike