Kralj Čarls u pismu iz školskih dana: Hoću kući, đaci su grozni, gađaju me papučama i jastucima

10.09.2022

19:54

0

Autor: 24sedam

Kralj Čarls je imao 13 godina kada je u maju 1962. počeo da pohađa živopisnu privatnu školu Gordonstoun na severnoj obali Škotske, u kojoj se školovao i njegov pokojni ota

Kralj Čarls u pismu iz školskih dana: Hoću kući, đaci su grozni, gađaju me papučama i jastucima
profimedia-0198736337 - Copyright Profimedia

Kralj Čarls je imao 13 godina kada je u maju 1962. počeo da pohađa živopisnu privatnu školu Gordonstoun na severnoj obali Škotske, u kojoj se školovao i njegov pokojni otac, princ Filip.

- Svi u Gordonstounu su veoma ponosni na to što je naslednik britanskog prestola pohađao ovu školu - rekla je aktuelna direktorka Gordonstouna Liza Ker za Rojters još u martu 2022, pre smrti kraljice Elizabete Druge.

- Ono što je još značajnije za nas je saznanje da su mnogi od atributa koje princ Čarls zastupa kao monarh razvijeni upravo ovde, u Gordonstounu - dodala je direktorka govoreći o školovanju tadašnjeg princa od Velsa.

Ranije generacije dece britanske kraljevske porodice obrazovali su učitelji kod kuće.

Čarlsu su mnogi aspekti školskog života u internatu bili veoma teški, što je bilo prikazano i u „Netfliksovoj“ seriji Kruna.

Foto: Profimedia
 

Učenici su morali da idu na rano jutarnje trčanje, zatim tuširanje hladnom vodome, a neki od njegovih školskih drugova se sećaju kako su ga ostali dečaci često maltretirali.

Prema biografima, Čarls je u jednom pismu roditeljima 1963. godine napisao: „Đaci u mom domu su grozni. Po celu noć me gađaju papučama ili me udaraju jastucima... Voleo bih da mogu da dođem kući“.

Upitana da li je Čarls bio srećan, direktorka kaže: „Školski dani svakog od nas su imali svoje uspone i padove, a nije iznenađenje da su loše stvari medijski zanimljivije“.

- Ali zanimljivo je da je sam princ Čarls često naglašavao da je uvek bio zapanjen količinom omraze prema Gordonstounu ... U brojnim izjavama je govorio o zaista pozitivnom uticaju koji je boravak u ovom internatu imao na njegov budući život - podseća Kerova.
 

 

Opisujući ga kao „studioznog mladića“ koji je nastavio studije na Univerzitetu Kembridž, direktorka naglašava da je Čarls tokom četvorogodišnjeg boravka u internatu imao priliku da bude u kontaktu sa vršnjacima iz svih društvenih slojeva, od dece iz radničke klase do dece iz privilegovanih slojeva.

Dodaje da je kralj uživao u muzici i da je glumio u brojnim školskim predstavama. U to vreme, Gordonstoun je bio škola za dečake, a devojčice iz obližnje srednje škole dolazile su da glume zajedno sa njima.

Jedna od učenica priseća se koliko je bila uzbuđena što je imala priliku da stoji na sceni sa budućim kraljem.

- Bilo nam je jako uzbudljivo već to što smo mogle da igramo u predstavama u Gordonstounu... A kada smo otkrili da će i princ Čarls biti u glumačkoj postavi ... to je celu stvar činilo još uzbudljivijom - kaže nastavnica fizičkog vaspitanja u penziji, Alison Stokli.

- Prilično smo se navikli na njega posle nekog vremena. Sretali smo ga u prodavnicama. Bio je uključen i u ostale događaje u lokalnoj zajednici... Znali smo da je veoma muzikalan - dodaje.

Stokli je glumila zajedno sa Čarlsom u brojnim predstavama, uključujući i komad Pirati iz Penzansa, u kome je Čarls igrao kralja gusara.

- Odlično je to izveo - kaže Stokli.  -(On je bio) samo jedan od dečaka... Ponašao se kao i svi mi ostali.

Još od 1934. godine kada je nemački vaspitač Kurt Hana osnovao ovaj internat, polaznici Gordonstouna su bili uključeni u aktivnosti lokalne zajednice. Kralj Čarls Treći, tada princ od Velsa, bio je član obalske straže i patrolirao je duž prelepe obale Moraja.

Decenijama kasnije, osamnaestogodišnja učenica, Olivija Dikson, radi isto. Takođe stanuje u istoj sobi Vindmil lodža u ​​kojoj je Čarls nekada živeo.

- Prilično je smešno što je ovo nekada bila njegova soba, ovo je nekada bila njegova komoda, na kojoj imamo natpis 'žurka‘, tako da je na neki način prilično nadrealno - rekla je ona.

Inače, kralj Čarls nije jedini poznati polaznik ove škole. I pokojni glumac Šon Koneri i muzičar Dejvid Bouvi poslali su svoje sinove u Gordonstoun.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike