Strah od parlamentarne "paralize“: Kraljičina sahrana ostavlja stranke u neizvesnosti

11.09.2022

08:52

0

Tugoanje je zaustavilo debatu upravo kada je opozicija htela da izvrši pritisak na novog premijera - ali će se konferencija laburista održati

Strah od parlamentarne "paralize“: Kraljičina sahrana ostavlja stranke u neizvesnosti
profimedia-0191585903 - Copyright Profimedia

Laburisti će nastaviti sa svojom jesenjom konferencijom kasnije ovog meseca, dok zvaničnici, savetnici i političari iz svih strana pokušavaju da izbalansiraju odavanje počasti kraljici sa izbegavanjem perioda "političke paralize".

Kraljičina smrt i period žalosti nastupili su u trenutku akutne političke napetosti, uz zabrinutost zbog ponašanja nove administracije Liz Tras u Vajtholu i značajnih nedostataka u detaljima njenog ograničenja cena energenata, koji će koštati više od 100 milijardi funti.

U međuvremenu, Tras tek treba da završi sva svoja ministarska imenovanja, a za neke ministre se kaže da su samo "privremeno odloženi", piše Gardijan.

Opozicione stranke i aktivisti rekli su da ciljaju na trenutni nastavak političke debate nakon kraljičine sahrane u ponedeljak 19. septembra.

Konferencija laburista trebalo bi da počne samo šest dana kasnije, ali zvaničnici su odlučili da skup treba da se održi kako je planirano i da uključi počast kraljici. Konferencija je ključni trenutak da Kejr Starmer preuzme Tras nakon što je prošle nedelje postala premijerka.

Visoke ličnosti iz redova laburista su zauzele stav da im se neće zahvaliti ako ne pozovu novu vladu na odgovornost kada se period žalosti završi, pri čemu ostaju osnovna pitanja o tome kako će se energetska pomoć koju je zamilsila Tras isporučiti i platiti. U poslovnom svetu se takođe pojavljuje zabrinutost zbog kratkoročne prirode paketa osmišljenog da pomogne kompanijama da se nose sa troškovima energenata.

- Mislim da Tras još nije ni završila sa imenovanjem na ministarskim pozicijama - rekao je jedan predstavnik laburista.

- Postoji potpuna "paraliza". Ništa se zaista neće dogoditi pre sahrane, ali onda mislim da ćemo se vratiti na normalno funkcionisanje vlade i parlamenta.

Profimedia
 

Liberalne demokrate sinoć su otkazale svoju konferenciju koja je trebalo da počne 17. septembra.

- S obzirom na datum sahrane i period nacionalne žalosti, odlučili smo da otkažemo našu konferenciju - rekao je portparol.

Takođe se podrazumeva da se vode razgovori za rani povratak parlamenta posle konferencijske sezone. Dok će vlada morati da donese hitne zakone za svoj plan za ograničenje cena energenata, opozicione stranke su zabrinute zbog potrebe da se detaljno ispitaju planovi koji ostaju nejasni.

Parlament je trebalo da se vrati sa sezone partijskih konferencija 17. oktobra. Međutim, neki žele da se poslanici vrate nedelju dana ranije – u isto vreme kada i Dom lordova – dok drugi žele da se parlamentarno vreme "stisne" kasnije ovog meseca.

24sedam/Profimedia
 

Detalji energetskog plana trebalo je da budu predstavljeni u fiskalnoj izjavi ovog meseca od strane kancelara Kvasi Kvartenga, ali bi to takođe sada moglo da bude odloženo do oktobra. Takođe postoje skrivena previranja među zvaničnicima u Trezoru nakon neposredne odluke Tras i njenog novog kancelara da otpuste Toma Skolara, najvišeg državnog službenika odeljenja.

Njegovo uklanjanje bilo je jedno od prvih Kvartengovih dela i planirali su ga Tras i njen tim. Naučnik je bio uključen u sastavljanje odgovora na finansijsku krizu i savetovao je bivšeg kancelara Rišija Sunaka kroz odgovor na kovid.

Skolarov odlazak se u Vajtholu smatra gubitkom ličnosti sa iskustvom potrebnim za isporuku energetskog paketa, koji će biti jedan od najvećih vladinih programa u mirnodopskim uslovima.

Sindikati takođe planiraju da ponovo pokrenu industrijsku akciju u danima nakon sahrane za povećanja plata koja odgovaraju inflaciji. U okviru pokreta postoji zabrinutost zbog uticaja koji su odlaganja i otkazivanja događaja imali na preduzeća i radnike. Neki planiraju da traže odštetu za one koji su najviše pogođeni.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Trejd Junion Kongres je već odložio svoje godišnje okupljanje koje je trebalo da se održi ovog vikenda. Prisutnima je rečeno da je odloženo do sledećeg meseca. Međutim, i tu odluku doveli su u pitanje neki u sindikalnom pokretu, koji smatraju da sada postoji hitna potreba za okupljanjem jer problem troškova života grizu.

- Poštovanje je ispravno, ali ljudi neće prestati da budu siromašni narednih 12 dana - rekao je jedan zvaničnik.

Vreme i ton ponovnog pokretanja borbene svakodnevne politike pažljivo se razmatraju.

- Veoma je teško i niko ne želi da prvi krene - rekao je jedan politički insajder.

- Pošto parlament ne zaseda, sahrana će biti prekretnica. To svakako ne bi trebalo da bude duže od toga i konferencije ne bi trebalo da se otkazuju. U ovom trenutku ima mnogo teških odluka. Niko ne želi da izrazi nepoštovanje, ali dođe trenutak kada moramo da nastavimo sa životom.

Konferencija Konzervativne stranke zakazana je za početak sledećeg meseca, što govori da će se najverovatnije održati. To bi, međutim, moglo da postane forum za ranu zabrinutost Torijevaca zbog vođstva Trasove.

Konferencije su takođe generator novca, tako da bi bile finansijski pogođene otkazivanjem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike