Američka vojska testirala interkontinentalne balističke rakete, pa poručila - lansiranje nema veze sa svetskim događajima!

07.09.2022

21:31

0

Ovo probno lansiranje deo je rutinskih i periodičnih aktivnosti - saopštili je Komanda za globalni udar

Američka vojska testirala interkontinentalne balističke rakete, pa poručila - lansiranje nema veze sa svetskim događajima!
Raketa (ilustracija) - Copyright Profimedia

Američka vojska saopštila je u utorak da je izvela testiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III koje je bilo odgođeno zbog porasta tenzija sa Pekingom tokom kineskih vežbi početkom meseca.

Clj lansiranja, kako je saopštila Komanda za globalni udar, jeste da demonstrira spremnost američkih nuklearnih snaga i efikasnost nacionalnog nuklearnog odvraćanja.

- Ovo probno lansiranje deo je rutinskih i periodičnih aktivnosti koje imaju za cilj da pokažu da je nuklearno odvraćanje Sjedinjenih Američkih Država bezbedno, pouzdano i efikasno za odvraćanje pretnji iz 21. veka. Ovakvi testovi su se dešavali više od 300 puta ranije, a ovaj test nije rezultat aktuelnih svetskih događaja. Ova probna lansiranja potvrđuju tačnost i pouzdanost ICBM oružanog sistema, obezbeđujući dragocene podatke koji obezbeđuju kontinuirano bezbedno i efikasno nuklearno odvraćanje - saopštila je Komanda za globalni udar i dodala:

- Imali smo naporan raspored testiranja samo u poslednjih nekoliko meseci i ja sam zadivljen načinom na koji je naš tim izveo tokom svake misije - rekao je pukovnik Kristofer Kruz, komandant 576. eskadrile za testiranje letova.

Vazduhoplovci koji obavljaju ovu vitalnu misiju su neki od najveštije obučenih i najobrazovanijih koje vazduhoplovstvo može da ponudi, piše u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike