Kremlj: Prolazak američkih brodova kroz Tajvanski moreuz je deo lanca provokacija

31.08.2022

14:12

0

Američka ratna mornarica obavlja takva putovanja otprilike jednom mesečno

Kremlj: Prolazak američkih brodova kroz Tajvanski moreuz je deo lanca provokacija
AP22207292314188 - Copyright AP Photo/Huizhong Wu

Moskva smatra da je prolazak dva broda američke mornarice kroz Tajvanski moreuz provokacija koja ne doprinosi jačanju bezbednosti u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

- Gledamo na prolazak dva broda američke mornarice 28. avgusta kroz vode Tajvanskog moreuza baš kao na novu provokaciju, kao deo lanca provokacija usmerenih na sveobuhvatno obuzdavanje Pekinga, dodatni pritisak na njega i destabilizaciju situacije u regionu generalno - saopštila je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.

Ona je naglasila da ovakvo postupanje SAD "očigledno ne doprinosi jačanju bezbednosti u azijsko-pacifičkom regionu, već je čini složenijom i nepredvidivijom“.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je 28. avgusta da je "ispratila dve američke krstarice i u potpunosti kontrolisala njihove aktivnosti" tokom prolaska kroz Tajvanski moreuz.

Američka ratna mornarica obavlja takva putovanja otprilike jednom mesečno, što izaziva nezadovoljstvo Pekinga, koji to doživljava kao znak podrške Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike