Smrt u podrumu šamana i sumnjiva (samo)ubistva: Ovih 10 ruskih oligarha preminulo je pod misterioznim okolnostima (VIDEO)

01.09.2022

19:13

0

Autor: N. Pavlović

Od februara se u Rusiji nižu misterije

Smrt u podrumu šamana i sumnjiva (samo)ubistva: Ovih 10 ruskih oligarha preminulo je pod misterioznim okolnostima (VIDEO)
ruski-oligarsi - Copyright Profimedia

Ruska kompanija "Lukoil" saopštila je da je predsednik Upravnog odbora Ravil Maganov (67) preminuo nakon teške bolesti, a mediji su preneli da je ispao kroz prozor sa šestog sprata bolnice. Time se broj sumnjivih smrti ruskih oligarha popeo na deset.

- Maganov je jutros ispao kroz prozor Centralne kliničke bolnice. Preminuo je od zadobijenih povreda - rekao je neimenovani izvor za Interfaks. Za sada nije poznato od čega je tačno bolovao.

Profimedia
 

Inače, u pitanju je bolnica poznata po lečenju pripadnika ruske političke i poslovne elite. Maganov je drugi visoki zvaničnik "Lukoila" koji je izgubio život ove godine. Izvršni direktor Aleksandar Subotin pronađen je mrtav 8. maja u kući jednog šamana kod koga je otišao kako bi, kako su prenosili mediji, izlečio mamurluk.

Navodno, šaman je napravio mali rez na njegovoj koži kako bi ubrizgao izvesni otrov žabe koji izaziva povraćanje. Međutim, umesto povraćanja, Subotin je osetio jake bolove u grudima, posle čega mu se stanje naglo pogoršalo. Umesto da pozove Hitnu pomoć, šaman je Subotinu preporučio da se odmara kod kuće. Sledećeg jutra je pronađen mrtav, a prema svemu sudeći, preminuo je od srčanog udara. Ruske vlasti su potom pokrenule istragu, a prema određenim informacijama, Subotinovo telo je pronađeno u "podrumu koji se koristio za jamajkanske vudu rituale".

Taj slučaj je definitivno bio veoma upečatljiv.

Jurij Voronov

Prethodno je ruski milioner Jurij Voronov (61), povezan sa energetskim gigantom "Gaspromom", pronađen mrtav u bazenu svoje vile u Sankt Peterburgu. Njegova supruga navodno je rekla istražiteljima da je Voronov nekoliko nedelja sumnjao da ga varaju partneri i da je izgubio mnogo novca. Na sigurnosnim kamerama doma navodno nije primećeno ništa sumnjivo.

Aleksandar Tjulakov

Aleksandar Tjulakov (61), visoki finansijski i bezbednosni zvaničnik "Gasproma", 25. februara je pronađen obešen u svojoj kući u ekskluzivnoj zgradi Lenjinski. Navodno, bio je i pretučen.

Profimedia
 

Leonid Šulman

Tri nedelje ranije, u istoj stambenoj zgradi, 60-godišnji Leonid Šulman pronađen je izboden nasmrt u svom kupatilu. Istražitelji su rekli da je pronađena i poruka, ali nije otkriven njen sadržaj.

Mihail Votford

Oligarh rođen u Ukrajini Mihail Votford pronađen je obešen u garaži svoje kuće u Sariju u Engleskoj 28. februara.

Votford je rođen u tadašnjoj sovjetskoj Ukrajini i obogatio se na nafti i gasu. Preselio se u Veliku Britaniju početkom 2000-tih sa svojom ženom Estonkom.

Policija Sarija je svojevremeno saopštila da ne veruje da postoje sumnjive okolnosti.

Vasilij Meljnikov

Vasilij Meljnikov pronađen je mrtav u svom stanu u Nižnjem Novgorodu, izvestio je 23. marta “Кomersant”.

Milijarder je nasmrt izboden nožem, kao i njegova supruga i dva sina od 10 i 4 godine. Na licu mesta pronađeni su noževi za koje se veruje da su oružje kojim je izvršeno ubistvo. Policija je istraživala teoriju da je Meljnikov ubio svoju porodicu, a potom i sebe.

On je bio vlasnik kompanije za nabavku medicinske opreme "MedStom", a ukrajinska medijska kuća “Glavred” je izvestila da su pretrpeli značajne gubitke zbog zapadnih sankcija.

Druga teorija, prema “Glavredu”, jeste da je biznismen ubijen nakon sukoba sa bivšim poslovnim saradnikom. Ali, kako je preneo “Кomersant”, nije bilo znakova nasilnog ulaska u porodični stan.

Vladislav Avajev

U aprilu je bogataš Vladislav Avajev (51), bivši zvaničnik Kremlja i nekadašnji potpredsednik banke Gasprom, navodno oduzeo sebi život, nakon što je ubio svoju ženu Jelenu (47) i ćerku (13) na 14. spratu njihovog luksuznog penthausa u Moskvi.

Ruski mediji su preneli da je Avajev, navodno, mučio ženu satima, jer je verovao da je trudna sa drugim čovekom. Ipak, to ne objašnjava zašto je nastradala i njihova ćerka. Tri tela je pronašla ćerka Anastasija (26), koja je policiji rekla da je pištolj bio u ruci njenog oca.

Sergej Protosenja

Nekoliko dana kasnije, multimilioner Sergej Protosenja (55) pronađen je obešen u Španiji, nakon što je ubio svoju suprugu Nataliju (53) i njihovu ćerku, tinejdžerku Mariju. Protosenja je bio jedan od rukovodilaca gasne kompanije "Novatek".

- Moj otac nije ubica - rekao je njegov sin Fedor Protosenja (22).

Policija je saopštila da nije pronađena nikakva oproštajna poruka, a na oružju nije bilo otisaka. Osim toga, oligarh na sebi nije imao tragove krvi.

- Nikada im ne bi učinio ništa nažao. Ne znam šta se dogodilo te večeri, ali znam da ih moj otac nije ubio - uveren je sin, koji je ostao kod kuće dok je ostatak porodice otišao na odmor u Španiju.

Jevgenij Palant

Multimilionera Jevgenija Palanta (47) i njegovu suprugu Olgu (50) pronašla je njihova ćerka Polina (20) sa višestrukim ranama od noža. Reč je o mogulu mobilne telefonije A-mobil, koja posluje u ruskoj republici Abhaziji. 

U pojedinim izveštajima se tvrdi da su ubistva u stvari bila ubistvo-samoubistvo izazvano ljubomorom, kao i u drugim istaknutim slučajevima koji su potresli Rusiju.

Ruski mediji prenose da su vrata stana bila zaključana iznutra.

Žena je navodno otkrila da ju je muž tajkun varao i da je bio spreman da napusti porodicu. Ona ga je navodno ubola 14 puta, a nakon jezivog zločina njegovom krljvu je nacrtala dva srca na zidu. Zatim je sebi, navodno, oduzela život.

Kao i u prethodnim slučajevima, bliski porodični prijatelj je osporio priču o tome šta se dogodilo i negirao da su imali bračne probleme.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike