Amerikanci ne posustaju u provokacijama Kine: Guverner Arizone danas stiže na Tajvan

30.08.2022

13:15

0

Dag Dusi boraviće dva dana na kineskom ostrvu, uprkos negodovanju zvaničnog Pekinga

Amerikanci ne posustaju u provokacijama Kine: Guverner Arizone danas stiže na Tajvan
AP22242376907640 - Copyright AP Photo/Ross D. Franklin, File

Guverner Arizone, savezne države SAD, Dag Dusi stiže danas u dvodnevnu posetu Tajvanu, saopštilo je tajvansko ministarstvo spoljnih poslova.

Republikanac će biti još jedan u nizu američkih zvaničnika koji ovog meseca posećuju Tajvan, prkoseći pritiscima Kine da se takve posete ne događaju, prenosi Rojters.

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa posetila je 2. i 3. avgusta Tajvan i izazvala brojne kritike i negodovanje zvaničnog Pekinga.

Pelosi, najviše rangirana američka zvaničnica koja je u poslednjih 25 godina posetila Tajvan, sastala sa tokom boravka na ostrvu sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven, kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Tokom posete je poručila da je njena delegacija došla da "nedvosmisleno i jasno stavi do znanja da SAD neće napustiti ostrvo".

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama, uputila je oštre kritike zbog posete Nensi Pelosi i već 4. avgusta započela vojne manevre u blizini ostrva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike