SAD konstantno podgrevaju tenzije: Spremaju prodaju oružja Tajvanu za 1,1 milijardu dolara

30.08.2022

05:37

0

To uključuje između ostalog 60 protivbrodskih raketa i 100 raketa vazduh-vazduh

SAD konstantno podgrevaju tenzije: Spremaju prodaju oružja Tajvanu za 1,1 milijardu dolara
amerika tajvan kina profimedia pixabay - Copyright Profimedia/Pixabay

Nakon što su se kinesko-američki odnosi ozbiljno pogoršali zbogprovokativnog putovanja predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi na Tajvan ranije ovog meseca, Vašington, umesto da razmišlja o sopstvenim greškama i da ih ispravi, nastavlja da provocira Kinu novim posetama američkih zvaničnika, a sada se pojavila i informacija da američka administracija predsednika DŽozefa Bajdena planira da zatraži od Kongresa SAD da odobri prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 1,1 milijardu dolara.

To uključuje između ostalog 60 protivbrodskih raketa i 100 raketa vazduh-vazduh.

Portal Politiko je prema tri izvora, koji su zahtevali anonimnost zbog osetljivosti ovog pitanja, naveo da bi fokus trebalo da bude na održavanju postojećih vojnih sistema Tajvana za ispunjavanje redovnih zadataka, umesto razvijanja novih sistema i sposobnosti koje bi verovatno rasplamsale već usijane tenzije sa Kinom, prenosi Rojters.

Američki zvaničnici ističu svoju stalnu podršku vladi u Tajpeju, a pojedine stavke u procesu odobravanja pomoći za Tajvan, mogle bi da budu objavljene u narednim nedeljama ili mesecima, navodi britanska agencija.

Peking je organizovao do sada nezabeležene vežbe na moru i vazduhu, oko ostrva koje smatra svojom teritorijom, u znak protesta zbog posete Tajpeju predsedavajuće američkog Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, ovog meseca, podižući tenzije na najviši nivo u nekoliko decenija.

 

 


Američki političari su u tri navrata posećivali Tajvan nakon posete Pelosi, a poslednja je bila senatorka iz Tenesija Marša Blekburn, koja se u petak sastala sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven, navodi Rojters. 

 

 

SAD zadržavaju svoju retoriku i pokušavaju da natera svet da veruje da su legitimne akcije Kine, uključujući vojne vežbe tokom kojih su opkolile ostrvo da bi se zaštitio suverenitet, „preterana reakcija“ i da prikrije činjenicu da su SAD bile te koje su ignorisale ponovljena ozbiljna upozorenja Kine da će tim postupcima naškoditi regionalnom miru i stabilnosti zbog sebične i hegemonističke antikineske strategije Vašingtona. Kina je u objavila 11 činjenica kako bi jasno opovrgla laži SAD i potvrdila pravo Pekinga da preduzme vojne kontramere.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike