"Voda je došla i sve je nestalo": Satelitski snimci pokazuju razmere katastrofe u Pakistanu (FOTO/VIDEO)

31.08.2022

11:25

0

Kiša je prestala, ali opasnosti nisu prošle

"Voda je došla i sve je nestalo": Satelitski snimci pokazuju razmere katastrofe u Pakistanu (FOTO/VIDEO)
pakistan2 - Copyright Profimedia

Više od 1.100 ljudi poginulo je do sada u poplavama u Pakistanu, koje je premijer Šehbaz Šarif opisao kao najgore u istoriji zemlje, a novi satelitski snimci pokazuju razmere ovih razaranja.

Snimci američkih kompanija "Planet Labs" i "Maksar" prikazuju delove zelenih polja, sela i objekte pre nego što su monsunske kiše i poplave pogodile zemlju u junu, a na drugima se vide ista ta područja mesecima ili nedeljama kasnije prekrivena vodom.

Profimedia/Maxar Technologies
 

Na fotografijama su prikazane posledice poplava širom zemlje, od provincije Sind na jugu do reke Kabul na severu, a u nekim oblastima su putevi potpuno nestali, dok su poplavne vode stvorile nove vodotokove.

Šarif je saopštio da će popravka oštećene infrastrukture širom zemlje koštati najmanje 10 milijardi dolara, a više od 33 miliona ljudi, ili svaki sedmi stanovnik Pakistana, pogođen je poplavama, dok oko pola miliona raseljenih živi u privremenim kampovima.

Profimedia/Maxar Technologies
 

Većina smrtnih slučajeva prijavljena je u severozapadnoj provinciji Kiber Pakhtunkhva i južnoj provinciji Sind, koje su najteže pogođene poplavama.

"Voda je došla i sve je nestalo"

U gradu Novšeru, na severu zemlje, meštani pokušavaju da spasu ono što se spasti može.

- Ništa nam nije ostalo. Ništa nismo mogli da spasimo, samo živote naše dece - rekao je Imadulah koji je sa sinom uspeo da se probije do kuće, ali je tamo sve bilo uništeno.

Mnogi su prinuđeni da žive u improvizovanim kampovima i šatorima pokraj puteva, ali nisu izgubili nadu da će se vratiti u svoje domove.

- Toliko je bolno da to ne mogu da objasnim - rekla je Rozina koja ima sedmoro dece.

Trećina Pakistana je pod vodom, a iako su padavine prestale u većem delu zemlje, destrukcija nije gotova. Poplave se "kreću" sa severa ka jugu gde su brojne oblasti već potpuno nenaseljive.

Pakistanka Banul sada boravi u šatoru sa 15 dece - neka su njena, a drugi su sestrići i drugi rođaci. Kako je kazala, srećna je što su živi, ali ne zna kako će se prehraniti.

- Ovde smo nedeljama, nema kuće, samo jedan šator za sve nas. Treba nam pomoć. Kod kuće smo bili farmeri, imali smo pamuk. Sve je bilo spremno, a onda je voda došla i sve je izgubljeno. Nemamo ništa - rekla je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike