UŽIVO Ukrajina pokrenula ofanzivu na jugu zemlje, Švedska daje skoro 50 miliona dolara Kijevu

29.08.2022

05:00 >> 19:24

0

Sva dešavanja u Ukrajini pratite uz 24sedam

UŽIVO Ukrajina pokrenula ofanzivu na jugu zemlje, Švedska daje skoro 50 miliona dolara Kijevu
Rat u Ukrajini uživo 27. januar - Copyright Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press/Profimedia

Vojna intervencija Rusije u Ukrajini traje više od pola godina, a sukob na istoku Evrope ušao je danas u 187. dan.

Proruska vojno-civilna administracija Energodara saopstila je sinoć da je ukrajinska vojska granatirala stambene delove grada u regionu Zaporožje.

- Ukrajinska vojska je otvorila vatru na stambene zgrade Energodara. Eksplozije su se čule u gradu. Službe za vanredne situacije proveravaju informacije o eventualnim žrtvama i šteti nanetoj civilnoj infrastrukturi - navela je uprava grada.

 Takođe, ruska vojska je nastavila ofanzivu u području Marinke, zapadno od Donjecka

Šta znamo do sada?

U  toku je 187. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ubijena ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Zelenski pozvao zapadne zemlje da svim Rusima zabrane ulazak na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

21.21 - Eksplozije u Hersonu

Opet eksplozije u Hersonu. Prema preliminarnim informacijama, gađan je Antonovski most preko Dnjepra.

21.00 -  Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju danas stiže u Kijev

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja treba da obiđe nuklearnu elektranu Zaporožje, napustila je Beč i trebalo bi da kasnije danas stigne u Kijev, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Očekuje se da će misija početi rad u nuklearnoj elektrani Zaporožje narednih dana", napisao je na Fejsbuku portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da će Rusija garantovati bezbednost misiji IAEA u oblastima koje kontrolišu ruske snage oko nuklearne elektrane Zaporožje kod grada Energoda.

Istakao je da će misija IAEA doći na teritoriju koja je pored nuklearke Zaporožje preko zone koju kontroliše ukrajinska vojska.

18.46 - Zelenski: Rusija je veštački napravila energetsku krizu

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, obraćajući se putem video-linka na 17. Bledskom strateškom forumu, rekao je da će Evropa snositi posledice ukoliko bude mirno posmatrala rusko "uništavanje" Starog kontinenta i ocenio da je Rusija veštački napravila energetsku krizu i krizu u prehrambenoj industriji kako bi to "podmuklo koristila".

- Visoke cene gasa, obustave isporuke gasa, obustave tranzita žitarica iz luka u Crnom moru, sve je to veštački stvoreno - istakao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je upozorio na to da nijedna evropska zemlja nije sigurna od Rusije, kao i da je, kako kaže, ruska propaganda spremna da uništi sve što je ukrajinsko.

- Ruska propaganda govori da ukrajinski narod uopšte ne postoji. Dok se borimo protiv ove agresije, mi štitimo Evropu. Ubijaju civile, žene i decu. Uništavali su naše gradske blokove i gradove. Rusi su uspostavili filtracijske kampove koji odvajaju decu od njihovih roditelja i ilegalno ih usvajaju u Rusiji - tvrdi Zelenski.

Smatra i da nisu krivi samo ruski vojnici na ratištu, već i svi koji obezbeđuju delove i oružje za rusku vojsku i na taj način je podržavaju.

17.15 - Aksjonov: Ofanziva Kijeva ka jugu je laž

Proruski lider Krima Sergej Aksjonov tvrdi da izjave koje stižu iz Kijeva o ofanzivi ukrajinske vojske ka jugu nisu tačne i da su deo ukrajinske propagande.

- Još jedna laž ukrajinske propagande, koju dobro znamo sa Zapada - ukrajinski militanti su navodno pokrenuli ofanzivu u južnom pravcu. Ova lažna priča je slična svim prethodnim, kao virtuelni 'napadi' na Krimski most, koje su trupe kijevskog režima izvele nekoliko puta - naveo je Aksjonov na Telegramu.

Naveo je da oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke u svim oblastima.

16.00 - Rogov: Ukrajinci probili krov skladišta goriva u Zaporožju

Projektil koji su ispalile ukrajinske snage probio je krov prostorije specijalne zgrade u okviru kompleksa nuklearne elektrane Zaporožje gde se nalazi gorivo za reaktor, saopštio je danas portparol proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Krov specijalne zgrade broj 1 Zaporoške nuklearne elektrane probijen u udaru militanata Zelenskog. U ovoj zgradi se čuva sveže gorivo za reaktore - naveo je Rogov na svom Telegram kanalu.

Tanjug/AP
 

14.12 - EU o zabrani ulaska i ruskim turistima

Ministri spoljnih poslova EU će sutra 30. avgusta razgovarati o apelu Ukrajine da se ruskim turistima zabrani poseta Evropi, što je podelilo države EU, pa su se neki unapred složili sa idejom, dok se drugi žestoko opiru, plašeći se da će zatvoriti vrata i Rusima koji beže iz svoje zemlje, prenosi briselski Euraktiv.

Kako navodi ovaj portal neke od zemalja koje su susedne Rusiji su već uvele zabranu ili ograničavanje vize za Ruse, ali zabrana na nivou EU još uvek nije na snazi.

13.55 - Ukrajina pokrenula ofanzivu na jugu zemlje

Ukrajinska vojska pokrenula je ofanzivna dejstva u mnogim pravcima na jugu zemlje, javlja ukrajinski sajt prm.ua.

Šefica zajedničkog pres-centra Bezbednosno-odbrambenih snaga Jug Natalija Humenjuk saopštila je ovu vest, rekavši da u regionu Herson "nakon preciznih udara ukrajinske vojske, okupator ne želi da ide u napad" i da je "stacioniran na ranije utvrđenim pozicijama".

13.18 - Peskov: Rusija garantuje bezbednost misiji IAEA kod Zaporožja

Rusija će garantovati bezbednost misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u oblastima koje kontrolišu ruske snage oko nuklearne elektrane Zaporožje kod grada Energodar, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Verujemo i dalje da sve države treba da nastave da pritiskaju Ukrajinu da prekinu da ugrožavaju evropski kontinent tako što granatiraju teritoriju oko NE Zaporožje - naglasio je Peskov.

Profimedia
 

11.45 - Balicki: Oboreni dron iznad Zaporožja američke proizvodnje

Bespilotna letelica koja je u nedelju oborena u blizini ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje je dron kamikaza američke proizvodnje, izjavio je danas proruski lider regionalne vojno-civilne administracije Jevgenij Balicki.

- Sakupili smo delove drona i utvrdili poreklo. Vojska kaže da je ovo američki dron kamikaza - kazao je on.

11.39 - Rusi pozdravljaju dolazak IAEA u NE Zaporožje

Visoki ruski diplomata Mihail Uljanov izjavio je danas da Moskva pozdravlja predstojeću posetu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je od marta pod kontrolom ruskih snaga.

Uljanov, stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču, rekao je da je Rusija dala značajan doprinos poseti koja će se dogoditi ove nedelje.

11.12 - Švedska: Preko 46 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu

Švedska premijerka Magdalena Anderson izjavila je danas da će Švedska pružiti dodatnih 500 miliona kruna (46,75 miliona dolara) vojne pomoći Ukrajini kako bi joj pomogla da se odbrani od Rusije.

Tokom posete ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe, Andersonova je rekla novinarima da će njena vlada Ukrajini pružiti ukupan dodatni paket vojne i civilne pomoći u vrednosti od milijardu kruna.

Profimedia
 

9.37 - Rusija likvidirala kvalifikovani letački sastav avijacije Ukrajine

Vazdušno-kosmičke snage i protivvazdušna odbrana Rusije, faktički su likvidirale kvalifikovani letački sastav ukrajinskog vazduhoplovstva, prenose ruski mediji pozivajući se na tvrdnje vojno-diplomatskog izvora.

- Ceo koliko-toliko kvalifikovani letački sastav bivših vazduhoplovnih snaga Ukrajine - aviona MiG-29, Su-27 i Su-25 - praktično je eliminisan efikasnim dejstvima Vazdušno-kosmičkih snaga i protivvazdušne odbrane - rekao je taj izvor.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

8.25 - Ukrajina optužila Rusiju za granatiranje Energodara

Rusija granatira grad Energodar u kojem se nalazi nuklearna elektrana Zaporožje, tvrdi ukrajinska strana, navodeći da ruske snage ciljaju stambene četvrti.

- Automobili i stambeni objekti su u plamenu -  saopštila je na Telegramu ukrajinska vojska, uz snimke napada na kojima se može videti više zapaljenih automobila i vatrogasci koji žure da ugase požar, prenosi londonski Gardijan.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimir Zelenski takođe je potvrdio ove izveštaje kasno sinoć na svom Telegram kanalu, sa snimkom vatrogasaca koji gase zapaljene automobile.

8.15 - Gađan Donjeck

Ukrajinska vojska je jutros za 20 minuta ispalila na Donjeck 11 projektila kalibra 155 milimetara i šest projektila kalibra 152 milimetra, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, prenosi "Sputnjik."


8.05 - Šef evropske diplomatije Žozep Borelj smatra da ideja o potpunoj zabrani izdavanja viza Rusima neće dobiti jednoglasnu podršku u Evropskoj uniji.

-Već sam govorio da potpuna zabrana ulaska za sve Ruse iz raznih razloga nije baš dobra ideja. Ne mislim da će prekid veza sa civilnim stanovništvom Rusije pomoći i ne imslim da će ta ideja dobiti jednoglasnu podršku“, rekao je Borelj za austrijsku radio-televiziju ORF, dodajući da vize, pre svega, ne treba da dobijaju „oligarsi“.

AP Photo/Olivier Matthys
 

7.40  - Zelenski: Ukrajina će se vratiti u Donbas

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će se Ukrajina vratiti u Donbas.

Zelenski je u video obraćanju, povodom Dana grada Donjecka i Dana rudara, koji se u Ukrajini obeležavaju poslednjeg vikenda u avgustu, rekao da Ukrajina nije i neće zaboraviti nijedan svoj grad i ni jednog svog čoveka.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

Donjeck je oduvek bio jedan od najbogatijih i najmoćnijih gradova Ukrajine, rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.Prema njegovim rečima, Donbas je sada skoro uništen i razoren ruskim udarima.

- Ali Ukrajina će se vratiti. Obavezno. Vratiće se dostojanstvo narodu Donbasa. To će simbolizovati naša ukrajinska zastava kada je postavimo u Donjecku, Gorlovki, Marijupolju, u svim gradovima Donbasa i priazovlja, u svim oblastima pod ruskom okupacijom: Harkovu, Zaporožju, Hersonu. I naravno - na Krimu. Ukrajina pamti sve- rekao je Zelenski.
 

7.30 - Van der Straten: EU čekaju užasne zime zbog cena gasa

Belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten upozorila je da će se zemlje EU suočiti sa "pet do 10 užasnih zima", ako se ništa ne preduzme na smanjenju cena prirodnog gasa.

Sve su brojniji apeli da se ograniče cene gasa u celoj EU i da se cena gasa formira odvojeno od cene električne energije, prenosi Rojters.

Profimedia
 

Države EU se bore sa ogromnim poskupljenjem energenata od kako je u februaru Rusija, ključni snabdevač gasom, izvršila invaziju na Ukrajinu.

U međuvremenu, Nemačka je potvrdila da svoje zalihe gasa popunjava brže nego što se očekivalo, dok druge zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu pokušavaju da smanje uvoz ruskog gasa i nafte.

Rusija, koja je prošle godine isporučila EU 40 odsto potrebnih količina gasa, od nedavno je ograničila isporuke.

 

7.15 - Rogov: U granatiranju Energodara povređeno sedam osoba

Sedam osoba povređeno je u granatiranju grada Energodara koje su izvele ukrajinske snage, izjavio je sinoć portparol proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, pet osoba zadobilo je lakše povrede, a dvoje je teško povređeno.

Rogov je u objavi na svom Telegram kanalu optužio ukrajinsku stranu da napadima pokušava da omete najavljenu posetu delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i da se "sveti lokalnim stanovnicima zbog njihove želje da prenesu istinu o onome što se dešava".

Proruska vojno-civilna administracija Energodara saopstila je ranije sinoć da je ukrajinska vojska granatirala stambene delove grada u regionu Zaporožja.

Nešto ranije u toku večeri, administracija Energodara je saopštila da su ukrajinske trupe ispalile pet svetlećih minobacačkih bombi na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje na obali Dnjepra, kako bi izazvale požar.

Gradska uprava Energodara saopštila je ranije juče da su ruske oružane snage oborile ukrajinski dron kamikazu iznad teritorije nuklearke Zaporožje, a da je meta drona bilo skladište istrošenog nuklearnog goriva.

Ruska i ukrajinska strana danima razmenjuju optužbe za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi, koja se nalazi na jugu Ukrajine na levoj obali Dnjepra.

Nuklearka je od marta pod kontrolom ruskih snaga, a u njoj radi ukrajinsko osoblje.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike