Novo otkriće ruskih naučnika: Izmislili foliju koja produžava rok trajanja hrane

27.08.2022

21:49

0

"Na sobnoj temperaturi i na konstantnom uticaju vlage sir nije postao buđav sve dok se nije osušio"

Novo otkriće ruskih naučnika: Izmislili foliju koja produžava rok trajanja hrane
voće - Copyright Unsplash

Ruski naučnici sa Instituta za hemijske rastvore Krestov Ruske akademije nauka su napravili foliju za čuvanje hrane koja ubija bakterije i pomoću koje se produžava rok trajanja proizvoda, saopštila je pres služba Ministarstva nauke Rusije.

Kako bi se povećao rok trajanja hrane u prehrambenoj industriji se koriste specijalni konzervansi. Antimikrobna sredstva koja se u njima nalaze usporavaju rast i razvoj bakterija i buđi. Iako se smatra da su ti dodaci proizvodima bezopasni, njihova prekomerna primena može dovesti do negativnih efekata na organizam.

Alternativa tome može biti korišćenje specijalnih baktericidnih folija koje mogu da spreče da mikroorganizmi uđu u hranu i da je pokvare.

Ruski hemičari su proizveli foliju na bazi skroba sa dodatkom teško rastvorljivih konzervansa za hranu - benzoeve kiseline (njene soli se koriste kao konzervansi) i organskog jedinjenja hitozana. Naučnici su uspeli da dobiju prozirni, čvrsti film koji se može koristiti za zaštitu proizvoda od truljenja. Konzervansi koji se nalaze u foliji oslobađaju se vrlo sporo i to sprečava da njihova koncentracija u hrani bude velika.

Naučnici su već testirali ovaj proizvod na siru. Stavili su buđ na jedno parče sira i umotali ga u foliju, a na drugo parče je nisu stavili. Testovi su potvrdili visoka zaštitna svojstva folije.

Na sobnoj temperaturi i na konstantnom uticaju vlage sir nije postao buđav sve dok se nije osušio, za razliku od parčeta sira koje nije imalo foliju. Na sličan način se može čuvati i druga hrana, posebno voće“, rekla je doktorka hemijskih nauka u laboratoriji za hemiju i tehnologiju vlaknastih materijala Instituta za hemijske rastvore Krestov Irina Lipatova.

Projekat je ostvaren uz podršku Ruskog fonda za fundamentalna istraživanja, a rezultati su objavljeni u naučnom časopisu „Fud Biosajns“ (Food Bioscience).

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike