Kina detaljno objasnila tajvanske tenzije: SAD treba da priznaju da su odgovorne, u suprotnom saradnja neće biti obnovljena

27.08.2022 | 12:14

Autor: Vladimir Tanacković

Američki zvaničnici i dalje stižu na ostrvo dok iz Pekinga šalju oštre poruke

Copyright AP/Susan Walsh Profimedia Pixabay

Nakon što su se kinesko-američki odnosi ozbiljno pogoršali zbog provokativnog putovanja predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi na Tajvan ranije ovog meseca, Vašington, umesto da razmišlja o sopstvenim greškama i da ih ispravi, nastavlja da provocira Kinu novim posetama američkih zvaničnika.

SAD zadržavaju svoju retoriku i pokušavaju da natera svet da veruje da su legitimne akcije Kine, uključujući vojne vežbe tokom kojih su opkolile ostrvo da bi se zaštitio suverenitet, „preterana reakcija“ i da prikrije činjenicu da su SAD bile te koje su ignorisale ponovljena ozbiljna upozorenja Kine da će tim postupcima naškoditi regionalnom miru i stabilnosti zbog sebične i hegemonističke antikineske strategije Vašingtona. Kina je u objavila 11 činjenica kako bi jasno opovrgla laži SAD i potvrdila pravo Pekinga da preduzme vojne kontramere.

Kineski državni medij novinska agencija Sinhua objavila je 11 činjenica koje sveobuhvatno pokrivaju pitanje Tajvana i trenutne tenzije sa različitih aspekata, uključujući reafirmaciju da je princip jedne Kine politički temelj kinesko-američkih odnosa i da je američki Kongres deo američke vlade koja bi takođe trebalo da se pridržava tri zajednička saopštenja Kine i SAD, a oni koji su promenili status kvo Tajvanskog moreuza i izazvali krizu su SAD i tajvanske secesionističke snage.

Profimedia
 

U nedavno objavljenom dugačkom članku takođe naglašava se da su „pitanje Tajvana i pitanje Ukrajine različiti po prirodi. Tajvan nije i nikada nije bio država. On je deo Kine. Tajvansko pitanje i pitanje Ukrajine uopšte nisu uporedivi“ i da je „odgovornost za obustavu pregovora o klimi između Kine i SAD je na Americi. Kada su u pitanju klimatske promene i druga pitanja o globalnom upravljanju životnom sredinom, Kina će ostati posvećena međunarodnoj saradnji i nastaviti da poštuje svoje obaveze uz stvarne akcije“.

Žu Guilan, stručnjak sa Instituta za tajvanske studije Univerziteta Cinghua, rekao je u četvrtak za Global tajms da „11 činjenica” navedenih u najnovijem izveštaju jasno ilustruju pravne, teorijske i istorijske činjenice principa jedne Kine, ali i ističu imidž Amerike, opisujući je kao ratobornu i kao razarača regionalnog mira i stabilnosti.

Žu je rekao da je u izveštaju kineskoj i stranoj javnosti na uredan način objašnjeno da su glavni krivac posete Pelosi Tajvanu bile SAD i da je Kina preduzela samo neophodne radnje da zaštiti svoje suštinske interese.

- To takođe pokazuje svetu da SAD već dugo dominiraju međunarodnim javnim mnjenjem po pitanju Tajvana i iskrivljuju činjenice.

AP Photo/Ng Han Guan
Kineski brod u Tajvanskom moreuzu

Viši pukovnik Tan Kefei, portparol kineskog Ministarstva nacionalne odbrane, na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u četvrtak odbacio je optužbe SAD da su vojne vežbe Narodne oslobodilačke armije oko Tajvana dovele do eskalacije tenzija. On je rekao da su nedavne vežbe "otvorene, transparentne, profesionalne i umerene. One su odgovori i upozorenja onima koji provociraju i prave nevolje", a da su SAD inicijator ove krize, tako da treba da preuzmu punu odgovornost.

Odricanje odgovornosti

SAD i dalje odbijaju da priznaju grešku koju su napravili. Više američkih delegacija je stiglo na ostrvo Tajvan sa ciljem da podrivaju princip jedne Kine i ohrabre secesionističke vlasti na ostrvu pod izgovorom „demokratije i slobode“, smatraju kineski zvaničnici.

Stručnjaci kažu da je nemoguće da se SAD ponovo povežu sa Kinom na kanalima dijaloga o pitanjima poput klimatskih promena i nacionalne odbrane, i da Kina neće sarađivati sa SAD u oblastima u kojima joj je potrebna saradnja Kine dok Vašington iskreno ne ispravi svoje greške sa Kinom konkretnim postupcima.

Postoji izgovor koji američka strana često koristi da brani posete članova Kongresa – „Bela kuća ne može da kontroliše Kogres niti da mu naređuje”. Na to, u članku koji je objavila Sinhua piše: „SAD, kao jedna zemlja, moraju imati samo jednu spoljnu politiku. Kao deo američke vlade, Kongres ima odgovornost da ispuni obaveze američke vlade prema drugim zemljama“.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/07/01/64c4e9adb45738d81958c2b0/uhd/64c4e9adb45738d81958c2b0.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c2b0",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1048338_th_1657213192.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam