Srpska lista o Kurtijevom teroru: Konstantno nasilje i napadi na Srbe nisu propaganda, već surova realnost

07.05.2024

13:48

0

Ističe se da je Kurti uspostavio svojevrsni kriminalni krug za progon i ugnjetavanje Srba

Srpska lista o Kurtijevom teroru: Konstantno nasilje i napadi na Srbe nisu propaganda, već surova realnost
Aljbin Kurti - Copyright Printscreen/RTS

Srpska lista saopštila je danas da konstantno institucionalno nasilje i etnički motivisani napadi na Srbe na KiM nisu propaganda, već nažalost surova realnost koju živi srpski narod pod režimom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, čija je opsesija, progon Srba sa KiM došla do te mere da je zanemario potrebe samih Albanaca koji su glasali za njega.

Srpska lista je, reagujući na tvrdnju Kurtija da Srbija širi propagandu o nasilju nad Srbima na KiM, istakla da Kurti svoj mandat obeležava podatkom da se nad Srbima dogodilo više od 500 etnički motivisanih napada, od toga dobar deo direktno od strane pripadnika kosovskih institucija, policijskih i svih ostalih, te da je za vreme njegove strahovlade na rukama pripadnika kosovske policije i kosovskih bezbednosnih snaga krv Srba i srpskih dečaka i mladića, poput Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, koji su upucani na Badnji dan.

- To su nažalost činjenice koje Kurti želi da svojim lažima i propagandom zamaskira, a sebe i svoj -režim predstavi na drugačiji, lepši način, a to čini iz dva vrlo jasna razloga, kako bi opravdao otimanje srpske privatne zemlje i militarizaciju severa, ali i svo nasilje koje se kontinuirano sprovodi nad srpskim narodom - naglašava se u saopštenju Srpske liste.

Ističe se da je Kurti uspostavio svojevrsni kriminalni krug za progon i ugnjetavanje Srba i da se to najbolje vidi na primeru Srećka Sofronijevića, u koga su "Kurtijeve falange prvo pucali bez ikakvog osnova i razloga i naneli mu teške telesne povrede, a nakon toga niko nije sproveo istragu i utvrdio odgovornost onih koji su pucali u građanina i civila, a kad su shvatili da ni to nije bilo dovoljno da Srećko napusti Kosovo i Metohiju, onda su ga pred porodicom uhapsili i do danas ga drže u pritvoru".

Srpska lista navodi da su tu i primeri časnih Srba koji nisu hteli da prodaju očevinu i dedovinu, pa su nakon dve decenije proglašeni ratnim zločincima i bez ikakvih dokaza su u kazamatima širom Kosova i Metohije.

24sedam/Goran Sivački
 

- Primera poput ovih je na desetine i stotine i oni su realan i surov život koji žive Srbi zbog Kurtijevog režima, a ne propaganda bilo koga - naglašava Srpska lista.

Ukazuje da, sa druge strane, Kurti može da zatraži statistiku od "potrčka Svečlje" (ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja), pa da vidi da je region Severa dok su u policiji bili Srbi imao najmanje počinjenih krivičnih dela, a najviše rasvetljenih od svih regiona na KiM.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo je ranije danas tvrdnju da Srbija nastavlja sa propagandom o nasilju nad Srbima na KiM, ali da, kako je naveo, "svi znaju da je to jednostavno propaganda".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike