Pojavili se novi dokazi iz ministarstva pravde u korist Trampove odbrane

25.08.2022

05:10

0

Iako su delovi memoranduma ranije objavljeni, američko ministarstvo pravde je nedozvoljeno redigovalo neke delove

Pojavili se novi dokazi iz ministarstva pravde u korist Trampove odbrane
Tan2022-2-27_2135930_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/John Raoux)

Ministarstvo pravde SAD je po sudskom nalogu objavilo dokument iz 2019. godine u kojem dvojica najviših zvaničnika savetuju tadašnjeg državnog tužioca Vilijama Bara da ne optužuje predsednika Donalda Trampa za ometanje istrage o mešanju Rusije u američke izbore 2016. godine.


Zvaničnici američkog ministarstva pravde koji su bili zaduženi da istraže postupanje bivšeg predsednika Donalda Trampa tokom istrage o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine, zaključili su da ništa što je Tramp učinio, uključujući i smenjivanje direktora FBI, ne predstavlja ometanja pravde i da ne postoji presedan za pokretanje krivičnog postupka, stoji u dokumentu koji je danas objavljen.

U dokumentu na devet strana od 24. marta 2019. godine koji su za bivšeg državnog tužioca Vilijama Bara pripremila dvojica visokih zvaničnika Ministarstva pravde, nudi se pravna analizu o tome da li je Tramp ometao istragu o potencijalnim vezama između Rusije i njegove predsedničke kampanje 2016. godine, prenosi AP.

Tužilac Bar se složio sa zaključcima tog dokumenta i saopštio je Kongresu istog dana da je zaključio da Tramp nije prekršio zakon.

Iako je ta odluka dobro dokumentovana, novootkriveni memorandum nudi dodatne detalje o tome kako su dva najviša čelnika ministarstva pravde došla do odluke da oslobode Trampa optužbe za opstrukciju istrage, iako se specijalni savetnik Robert Miler tome protivio.

To potvrđuje da zvaničnici, Ed O"Kalagan i Stiven Engel, nisu bili uvereni da je bilo koja od Trampovih radnji imala za cilj da nezakonito ometa istragu.

Iako su delovi memoranduma ranije objavljeni, američko ministarstvo pravde je nedozvoljeno redigovalo neke delove.

Federalni žalbeni sud u Vašingtonu prošle nedelje je presudio da je ministarstvo pravde nepropisno redigovalo memorandum i naložilo njegovo objavljivanje.

Presuda je usledila nakon što je vladina nadzorna grupa Građani za odgovornost i etiku u Vašingtonu (CREV) podnela tužbu u nameri da ospori nedozvoljeno redigovanje dokumenta u ministarstvu pravde.

"Memorandum predstavlja zapanjujuće velikodušan pogled na zakon i činjenice koje idu u prilog Donaldu Trampu", navodi se u saopštenju CREV.

Odeljenje je juče objavilo memorandum nakon presude žalbenog suda od prošle nedelje u kojoj se navodi da je dokument nepropisno zadržan u vladinoj nadzornoj grupi koja je po tom osnovu i podnela tužbu protiv bivšeg predsednika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike