Poginulo 20 američkih plaćenika: Ukrajinska vojska ponovo izvela napad na Sevastopolj

20.08.2022

21:24

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Poginulo 20 američkih plaćenika:  Ukrajinska vojska ponovo  izvela napad na Sevastopolj
Ruska vojska - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 178. dan.

Turska i Ukrajina potpisale sporazum o obnovi razrušene ukrajinske infrastrukture, izvestila je agencija Anadolija.

Sporazum su potpisali turski ministar trgovine Mehmet Mus i ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov u ukrajinskom gradu Lavovu, nakon sastanka turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Takođe, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenjih nacija Antoniom Guterešom u Lavovu da Svetska organizacija "mora da osigura bezbednost nuklaearne elektrane Zaporožje".

Šta znamo do sada

U  toku je 178. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.23 Guverner Sevastopolja: PVO aktivan, ne snimajte ga kako radi

Protivvazdušni sistem ponovo radi od večeras u Sevastopolju, izjavio je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

"PVO ponovo radi u Sevastopolju. Molimo sve da ostanu mirni. Imamo i zahtev - manje snimajte i ne kačite video snimke na internet, čime pokazujete kako radi naš odbrambeni sistem", naveo je Razvožajev na Telegramu.

23.00 Ukrajinska vojska ponovo je večeras izvela napad na Sevastopolj

Sudeći prema izveštajima na ovaj grad na obali Crnog mora, koji je napadnut jutros dronovima, ponovo radi PVO kako raketna, tako i cevna koja pokušava da zaustavi napad.

Naime, prema snimcima, koji su se pojavili na društvenim mrežava vidi se borbeno delovanje hibridnog PVO sistema Pancir S1 i S2 koji od petka uveče biju žestoku bitku sa dronovima kamikazama.

 

 

22.10 Šojgu: Počinje masovna proizvodnja hipersoničnih raketa

Rusko ministarstvo odbrane počinje sa masovnom proizvodnjom hipersoničnih krstarećih raketa "cirkon", rekao je danas ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Počinjemo serijsku proizvodnju ''cirkona''. Zapravo, projektil je već stavljen u službu. Sva dokumenta po pitanju ovog oružja biće potpisana ove godine, kazao je Šojgu za TV kanal Rosija-1, preneo je TASS.

Šojgu je otkrio i da je na forumu Armija-2022 potpisano više ugovora između Ministarstva odbrane Rusije i odbrambenih korporacija u vrednosti od 500 milijardi rubalja (oko 8,4 milijardi dolara) za, između ostalog, isporuku raketnih sistema S-500 i balističkih raketa "Sarmat", dodaje Sputnjik.

AP/Alexander Zemlianichenko
 

 

21.20 Gutereš posetio Kišinjev, razgovarao sa predsednicom Sandu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš održao je razgovore sa predsednicom Moldavije Majom Sandu tokom njegove iznenadne posete Kišinjevu, fokusirajući se na regionalnu bezbednost i situaciju sa ukrajinskim izbeglicama, saopšteno je danas iz pres službe moldavske predsednice.

"Gutereš i Sandu su se dotakli situacije u regionu, problema ukrajinskih izbeglica koje su u našoj zemlji i podrške koju dobijaju", navodi se iz pres službe moldavske predsednice, preneo je TASS.

Gutereš je stigao u petak u Moldaviju iz Odese, gde su mu pokazani brodovi natovareni žitaricama koji napuštaju Ukrajinu.

AP Photo/Theresa Wey
 

 

On je jutros otišao iz Kišinjeva u Istanbul.

20.00 RIA: Ukrajiska vojska izvrsila udar na nuklearku Zaporozje

Oružane snage Ukrajine izvršile su artiljerijski udar na nuklearnu elektranu Zaporožje i predgrađe Energodara, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na izjave gradskih zvaničnika.

Još se ne zna da li ima štete na nuklearnoj elektrani.

Rusija i Ukrajina međusobno se proteklih nedelja optužuju za granatiranje tog postrojenja.

19.00 Odbijen raketni napad na Herson

Raketni napad ukrajinskih snaga na Herson je odbijen, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonskog regiona.

Kako je rekao, sve projektile oborile su ruske PVO snage.

AP photo
 

 


18.13 SAD: Rusi preko Turske zele da zaobiđu sankcije

Zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo rekao je danas turskom kolegi Junusu Elitasu da ruske kompanije i pojedinci pokušavaju da iskoriste Tursku da zaobiđu zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog rata u Ukrajini, saopštilo je ministarstvo finansija SAD.

Tokom telefonskog razgovora, njih dvojica su razgovarala o tekućim naporima da se implementiraju sankcije protiv Rusije, dodalo je američko ministarstvo, prenosi Rojters.

18.00 Pokušaj atentata na gradonačelnika Marijupolja

Na gradonačelnika Marijupolja Konstantina Ivašenka izvršen je atentat na ulazu u gradski zoološki vrt, međutim, u incidentu nema povređenih.

- Da, pokušan je atentat, ali svi su živi, izjavio je za TASS neimenovani dobro upućeni izvor.

Izvori s lica mesta su rekli da se u rejonu u kome je prolazio gradonačelnik začuo prasak, ali da nema žrtava niti povređenih. Za sada nema zvaničnih informacija o ovom događaju.

Na mestu događaja se nalazi robot za likvidaciju eksplozivnih naprava Ministarstva unutrašnjih poslova Donjecke Narodne Republike.

 

17.10 Izdati prvi ruski pasoši u Harkovskoj oblasti

U gradu Kupjansk, u Harkovskoj oblasti, izdato je prvih deset ruskih pasoša lokalnim stanovnicima, prenosi RIA Novosti.

- Ovo je značajan događaj za naš region i za svakog stanovnika, rekao je Vitalij Gančev, šef nove vojno-civilne administracije regiona na svečanoj dodeli ruskih pasoša.

Profimedia
 

 

Pre dobijanja pasoša, stanovnici Harkovske oblasti položili su svečanu zakletvu kao novi državljni Ruske Federacije.

16.15 Gutereš: Sarađivati radi izvoza ruske hrane i đubriva

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da bi vlade i privatni sektor trebalo da sarađuju kako bi rusku hranu i đubrivo, kao i ukrajinsko žito isporučili na svetska tržišta u okviru sporazuma o izvozu hrane postignutom prošlog meseca uz posredovanje Turske i UN.

"Drugi paket ovog sporazuma se odnosi na nesmetan pristup za rusku hranu i đubriva svetskim tržištima jer ovi proizvodi ne podležu sankcijama. Važno je da sve vlade i privatni sektor sarađuju kako bi ove proizvode izneli na tržište", rekao je Gutereš na konferenciji za novinare u Istanbulu, prenosi Rojters.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP)
 

 

On je ukazao da je izvoz hrane i đubriva iz Ukrajine i Rusije ključan za dalje smirivanje tržišta i sniženje cena za potrošače.

14.38 - Prvi stanovnici Harkovske oblasti dobili rusko državljanstvo

Prvi stanovnici Harkovske oblasti dobili su rusko državljanstvo.  U gradu Kupjansk na svečanosti u skupštinskoj sali lokalne matične službe uručeno je prvih deset ruskih pasoša građanima koji su podneli zahtev, javljaju ruski mediji.

13.45 - Energoatom: Zaporoška elektrana radi sa rizikom od curenja radijacije

Zbog napada u oblasti oko Zaporoške nuklearne elektrane, rađena je vanredna zaštita na jednom od energetskih blokova, a jedan od tri pogonska bloka je isključen. 

Tokom granatiranja azotno-kiseonička stanica i pomoćni objekat su ozbiljno oštećeni.

Rizici od curenja vodonika i radioaktivnog prskanja ostaju, a velika je i opasnost od požara, obaveštavaju stručnjaci "Energoaroma".

11.41 - Rusija: Oboren dron, pao na zgradu štaba Crnomorske flote

Dron koga su ruske snage oborile iznad štaba Crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu, pao je na krov i zapalio se, napisao je na svom Telegram kanalu gradski guverner Mihail Razvožajev, prenosi TAS S.

„Protivvazdušna odbrana flote se aktivirala. Dron je oboren tačno iznad sedišta flote. Zapalio se nakon pada na krov. Napad nije uspeo“, rekao je Razvožajev.

Ranije danas, guverner Sevastopolja prijavio je napad dronom na štab Crnomorske flote, bez žrtava.

Policija je blokirala ulaze u zgradu, a lokalnom stanovništvu se savetuje da ostane kod kuće, ako je moguće, navodi ruska agencija.

U poslednjem napadu na sedište ruske Crnomorske flote 31. jula, šest osoba je povređeno kada je dron napunjen eksplozivom udario u ovaj objekat, podseća TAS S.

11.00 - Šojgu: Ideja o zabrani ulaska svim Rusima u EU je nacistička

AP/Alexander Zemlianichenko
 

Ideja da se svim ruskim državljanima uskrati ulazak u EU predstavlja manifestaciju nacističke politike, poručio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Danas smo svedoci još jedne jasne manifestacije nacističke politike, kada visoki evropski zvaničnici proturaju rusofobičnu ideju o blokiranju ulaska u zemlje EU svim Rusima - izjavio je Šojgu tokom obraćanja na sastanku prvog Međunarodnog antifašističkog kongresa u Moskvi, prenosi TAS S.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis pozvao je ove nedelje na prekid izdavanja viza ruskim građanima na nivou cele Evropske unije, preneli su litvanski mediji.

Zabranu podržavaju zemlje poput Finske i Estonije, ali joj se protive nemački kancelar Olaf Šolc i Evropska komisija.

Češka, aktuelna predsedavajuća EU, najavila je da će se o tom pitanju razgovarati na ministarskom sastanku krajem avgusta.

10.35 - RUS: Likvidirano 100 militanata, među njima 20 američkih plaćenika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska avijacija pogodila položaje ukrajinske ekstremističke jedinice Kraken u blizini Avdejevke kod Harkova i da je poginulo više od 100 militanata.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov je naveo da je među njima likvidirano i do 20 američkih plaćenika, prenosi RIA Novosti.

Konašenkov je dodao da je u rejonu naselja Velikomihajlovka u Dnjepropetrovskoj oblasti ruska avijacija pogodila položaj 110. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine i da je poginulo najmanje 200 njenih pripadnika, uz više od 150 ranjenih.
 

08.10 - Zelenski: Rusiji potrebni gasovodi da bi "snabdevala" Evropu problemima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je da su Rusiji potrebni gasovodi "Severni tok 1" i "Severni tok 2" da bi, kako je naveo, "snabdevala" Evropu problemima.
"Rusiji su potrebni tokovi da bi snabdevala Evropu problemima, a ne da bi pomagala u gasu", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Zelenski smatra da što duže "teroristička država", kako je nazvao Rusiju, bude prisutna na evropskom i globalnom energetskom tržištu, to duže neće biti stabilnosti na tržištu.

"I što se pre svi u Evropi pripreme svoje energetske sisteme na to da uopšte ne dobijaju energente iz Rusije, to će pre moći mirno da čekaju svaku zimu", rekao je Zelenski.

07.55 - Portugal je protiv zabrane ulaska u EU za ruske turist

Portugal je protiv zabrane ulaska u EU za ruske turiste, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- Portugal smatra da glavni cilj sankcija treba da bude da se kazni ruska vojna mašinerija, a ne ruski narod. Učestvovaćemo u diskusiji o ovom pitanju na evropskom nivou kako bi se došlo do zajedničkog stava - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu izdanja „Eko“.
 

07.10 - Granatiran Melitopolj, ruske snage oborile dve rakete

Snažne eksplozije čule su se rano jutros u ukrajinskom gradu Melitopolju koji je pod ruskom kontrolom, prenosi TAS S sa lica mesta.

Agencija Ria Novosti izveštava, pozivajući se na izjavu zvaničnika ruske civilno-vojne uprave Zaporoške oblasti Vladimira Rogova da su se nešto posle ponoći čule četiri eksplozije a da su sistemi ruske PVO oborili dve ukrajinske rakete.

- Kao rezultat rada ruskih sistema protivvazdušne odbrane u oblasti Melitopolja, oborene su dve rakete koje su militanti oružanih snaga Ukrajine ispalili na civilnu infrastrukturu i stambena naselja grada - saopštio je na svom Telegram kanalu Rogov.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike