NATO strepi od novih aranžmana: Rusija isporučuje Turskoj sisteme S-400 po ugovoru

16.08.2022

16:17

0

Malo verovatno da će bilo koja zemlja dizajnirati sistem koji bi mogao da parira raketi S-400 Trijumf

NATO strepi od novih aranžmana: Rusija isporučuje Turskoj sisteme S-400 po ugovoru
s-400 - Copyright Profimedia

Rusija je potpisala ugovor o isporuci druge serije raketnog sistema S-400 Turskoj, gde će biti proizvođene i neke komponente, rekao je danas rukovodilac Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

-Ugovor s Turskom trenutno se sprovodi u praksi,naveo je Šugajev i istakao da će u narednih nekoliko godina bilo koja zemlja malo verovatno dizajnirati sistem koji bi mogao da parira raketi S-400 Trijumf, prenosi Tass.

S druge strane, Rojters je objavio da je zvaničnik turske odbrane rekao danas da "nema novih sporazuma" sa Rusijom u vezi sa nabavkom raketnih sistema.

- Prvobitni ugovor, koji je ranije potpisan sa Rusijom za kupovinu S-400, već je uključivao dve serije, rekao je zvaničnik.

Rojters dodaje da bi svaki novi odbrambeni ugovor između Rusije i Turske izazvao ozbiljnu zabrinutost Vašingtona u trenutku kada pokušava da izoluje Rusiju i održi jedinstvo NATO usred rata u Ukrajini.

Tass podseća da je Turska 2017. godine postala prva zemlja NATO koja je od Rusije kupila sisteme protivvazdušne odbrane S-400.

Rojters navodi da je u okviru tog sporazuma, navodno vrednog 2,5 milijarde dolara, Turska primila prve isporuke u julu 2019.

Dodaje se da su kao odgovor na to Sjedinjene države uvele sankcije turskoj odbrambenoj industriji u decembru 2020. i izbacile Ankaru iz programa stelt borbenih aviona F-35, gde je bila proizvođač i kupac.

Ankara je ocenila da su ti potezi bili nepravedni.

Ruski S-400 Trijumf najnoviji je raketni sistem zemlja-vazduh dugog i srednjeg dometa dizajniran za uništavanje strateških i taktičkih aviona i može pogoditi bilo koje druge vazdušne ciljeve. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike