Najavio glad? Suša u Češkoj otkrila drevni kamen s porukom "Ako me vidiš, plači"! (VIDEO)

15.08.2022

20:36

0

Autor: 24sedam

Poruka je zapravo upozorenje iz prošlosti, naime vrlo nizak vodostaj nekada je bio znak da bi moglo doći do propadanja useva i pojave gladi

Najavio glad? Suša u Češkoj otkrila drevni kamen s porukom "Ako me vidiš, plači"! (VIDEO)
profimedia-0385370624 - Copyright Foto: Profimedia/Jan Marchal

Na kamenu koji je zbog suše izvirio iz reke Elbe u Češkoj pronađena je pomalo kataklizmična poruka - "Plači ako me vidiš".


Poruka je zapravo upozorenje iz prošlosti, naime vrlo nizak vodostaj nekada je bio znak da bi moglo doći do propadanja useva i pojave gladi. Takozvano "kamenje gladi" pronađeno je i u suvim delovima korita reke Rajne.

U starim holandskim gradovima vrlo često možete naići na visoko kamenje u rekama na kojima se nalaze pruge i datumi. Oni služe kao podsetnik na visoke vodostaje i katastrofalne poplave.
U drugim evropskim zemljama postoji suprotna tradicija - kamenje koje upozorava na dramatično nizak nivo vode. Za sada se zna za 27 takvih prirodnih "spomenika" u Nemačkoj i okolini, a većina se nalazi u reci Elbi.
 
Neko kamenje izviri na površinu svakih par godina, drugo ljudi vide mnogo ređe. Neki od njih su nestali, odnosno nisu se pojavili u moderna vremena. "Kamenje gladi" poznato je i u Rajni i njenim pritokama, sve do grada Šafhauzena u Švajcarskoj.

 

https://www.youtube.com/watch?v=eLWb_CXk6tk


 
Najstariji natpis datira iz 1857. godine, a kasnije je dodato "gladna godina 1947". Kamen je izvirio i u sušnim letima 2003. i 2018. godine.
 
Do sada nije nikada tako malo vode teklo kroz Rajnu u Holandiji, proteklih dana je prošlo oko 735 kubnih metara vode u sekundi. Tokom najnižeg nivoa 2018, još uvek je prolazilo 855 kubnih metara u sekundi.

 

 


 
- Nizak rečni protok zapravo ukazuje na ozbiljnost trenutne suše - rekao je hidrolog Niko Vanders sa Univerziteta Utreht. Međutim, sa sušom ćemo se suočiti tek kasnije jer reke sa zakašnjenjem reaguju na promenu vremena.
 
Čak i ako sledeće nedelje ponovo postane hladnije u Holandiji i Nemačkoj i bude pljuskova, zadržaće se veoma niski vodostaji.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike